Taikatempuissaan usein epäonnistuva Herra Höplä kohtaa lapsipotilaita sairaalassa: “Ei esiintyjä voi kyynelehtiä”, sanoo Jari Siljamäki

Sairaalassa esiintyminen on raskasta työtä, jossa taiteilijan ammattitaitoa on ilon synnyttäminen ja lasten kohtaaminen.

Herra Höplä ilahduttaa lapsipotilaita säännöllisesti sairaala Novassa Jyväskylässä. Kuva: Jari Siljamäki

Jari Siljamäki kertoo työstään Mari Pekkasen haastattelussa.

Jyväskyläläinen taiteilija Jari Siljamäki, 61, aloitti lavaesiintymiset kotikulmillaan Pohjanmaalla 7-vuotiaana. Jo ensimmäiset esitykset rakentuivat itse tehdyn komiikan ja sketsien ympärille.

Komiikka, mimiikka, sanaton teatteri ja klovneria leimaavat Siljamäen koko uraa. Hän ryhtyi päätoimiseksi esiintyjäksi 1990-luvulla. Esiintymisten ohella hän on myös kouluttanut sekä kirjoittanut klovnerian käsikirjan. Komiikka on hänelle intohimo.

Siljamäki suuntaa esityksensä lapsille ja perheille. Tunnetuin hänen hahmoistaan on klovni Dodo, joka on vuosikymmenten aikana esiintynyt vähintään tuhat kertaa. Klovni Dodo on sanaton hahmo, joka tarvitsee tilaa ja toimii tästä syystä parhaiten suurilla lavoilla.

Herra Höplä kohtaa lapsipotilaita

Klovni Dodon rinnalle Siljamäki on luonut puheliaan hahmon, Herra Höplän. Herra Höplä jää lasten kanssa suustaan kiinni ja ajautuu pitkiin väittelyihin. Hän tekee myös taikatemppuja, jotka eivät aina onnistu.

Uusi hahmo on synnytetty muun muassa sairaalavierailuja varten. Siljamäki vierailee Herra Höplänä Jyväskylässä sairaala Novan lastenosastolla kerran kuukaudessa ensi vuoden loppuun saakka.

Lapsipotilaiden kohtaamisessa on Siljamäen mukaan aina jotain erityistä. Hänellä on kokemusta sairaaloissa työskentelystä jo parin vuosikymmenen takaa. Siitä huolimatta sairaalakeikat jännittävät taitelijaa.

– Ei sen takia, ettenkö tietäisi mitä siellä teen, vaan sen takia, etten liikutu liikaa.

Siljamäki korostaa, että sairaalaan ei mennä esiintymään yleisölle vaan yleisön kanssa.

– Tehdään yhdessä ihmisten kanssa. Ollaan samassa tilassa, ja jaetaan sama energia.

Sairaalavierailuja ei voi etukäteen käsikirjoittaa kovin tarkasti. Herra Höplä ottaa osastolle mukaan ukulelen ja valmistautuu tekemään taikatemppuja, mutta lopullinen sisältö syntyy hetkessä.

Herra Höplän ensimmäinen vierailu sairaala Novassa kesti kolmisen tuntia. Hän liikkui osastojen välillä ja tapasi ihmisiä sekä odotustiloissa että potilaiden huoneissa.

Liikunta auttaa työkyvyn ylläpitämisessä

Siljamäen mukaan lapsipotilaille esiintyminen vaatii vahvan suojakuoren, ja se on esiintyvälle taiteilijalle iso paradoksi. Esiintyjän on oltava samaan aikaan auki ja herkkä mutta pysyttävä ammattimaisena.

– Ei esiintyjä voi ruveta kyynelehtimään. Hänen pitää tuoda iloa ja ottaa lapset mukaan yhteiseen kivaan tekemiseen.

Työkykyään Siljamäki varmistaa fyysisellä rasituksella. Viikko-ohjelmaan kuuluu muun muassa sali- ja säkkitreenejä, uintia ja pallopelejä. Jos harjoittelu jää väliin, hän huomaa sen heti: näyttämöllä ei ole helppo olla ja keskittyminen on vaikeampaa.

Jari Siljamäki ryhtyi päätoimiseksi esiintyjäksi 1990-luvulla. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Dodofonia on soitinten juhlaa

Uutta hahmoaan Herra Höplää Siljamäki on rakentanut kuukausia, ehkä jopa vuoden. Hänen mukaansa hahmoa pitää valmistella ja myös kokeilla pitkään ennen kuin se valmis kokonainen persoona.

Siljamäen hahmoista tunnetumpi, klovni Dodo, tekee vierailuja muun muassa päiväkoteihin ja kouluihin. Esimerkiksi marraskuun loppupuolella Dodolla on 15 showta Oulun seudulla.

Dodofonia-nimisessä esityksessä Siljamäki soittaa pariakymmentä erilaista instrumenttia. Esityksessä klovni joutuu puolivahingossa näyttämölle ja päätyy soittamaan juhlakonsertin.

– Vaikka siinä on pöhköjäkin soittimia, niitä pitää soittaa mahdollisimman hyvin. Lämmitellessä pitää soittaa joka kerta ne 20 soitinta läpi, ja siinä on ihan kauhea treenaaminen.

Voit keskustella aiheesta 28.11. klo 23.00 saakka.