Ehdokkuus aluevaaleissa kiinnostaa kunnanvaltuutettuja ja vaikuttaisi vetävän etenkin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia

Yle kysyi alueen valtuutetuilta, aikovatko he lähteä ehdolle tammikuun aluevaaleihin. Vastauksia tuli runsaat 200 ja heistä alle puolet on lähdössä ehdolle.

Arkistokuva. Hyvinvointialueiden päättäjistä äänestetään tammikuussa. Kuva: Katja Halinen / Yle Pori

Liki puolet Ylen kyselyyn vastanneista eteläpohjalaisista kunnanvaltuutetuista aikoo asettua ehdolle tammikuun aluevaaleissa. Hieman suurempi osa kieltäytyy lähtemästä ehdolle, osa vielä empii päätöstään.

Ehdolle lähtevät perustelivat asiaa vaalien tärkeydellä ja yleisin kieltäytymisperuste oli aikapula tai se, ettei usko läpimenon mahdollisuuksiin. Kyselyyn vastasi parisataa valtuutettua Etelä-Pohjanmaan kunnista.

Tammikuun aluevaaleissa valitaan 59 valtuutettua tekemään päätöksiä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Ehdokasasettelu päättyy 14.12.

Aluevaalit koetaan tärkeänä

Pelko siitä, että kaikki valtuutetut olisivat samoja kunnissa ja hyvinvointialueella on siis lähtökohtaisesti turha. Ainakin ehdolle on lähdössä muitakin kuin istuvia valtuutettuja.

Ehdolle lähtevät perustelevat päätöstään muun muassa näin:

"Pienet kunnat tarvitsevat puolustajansa"

"Reuna-alueiden tilanne huolestuttaa tulevalla hyvinvointialueella."

"Ehdottomasti. Nämä ovat erittäin merkittävät ja historialliset vaalit."

"Olen ehdolla koska pidän tehtävää äärimmäisen tärkeänä ja mielenkiintosena, luodaanhan ensimmäisellä kaudella suuntaviivat hyvinvointialueiden toimintaan."

"Nämä ovat lähiajan tärkeimmät vaalit, jossa tarvitaan paikallisia päättäjiä, joilla on monipuolista kokemusta ja halua hoitaa vaikeita, haasteellisia asioita."

"Sote-alueille siirtyy merkittävästi päätösvaltaa kunnilta, joten luonnollisesti kunnanvaltuutettuna myös sote-alueen asiat kiinnostavat. Sote-vaaleissa vaarana on isojen puolueiden vallan merkittävä kasvu. Onkin hyvin tärkeää, että myös pienistä puolueista saataisiin mahdollisimman paljon ehdokkaita."

Sote-ammattilaisten vaalit

Ehdolle on lähdössä selvästi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta myös pelastusalan ammattilaisia. Puolueet ovat jo ensimmäisiä nimilistoja julkaisseet.

"Olen sosiaalialan ammattilainen ja minulla on yli 15 vuotta kokemusta sote-alan arjesta. Koen, että minun on suorastaan velvollisuus osallistua näihin vaaleihin ja tarjota omaa asiantuntemustani maakunnan käyttöön."

"Haluan olla vaikuttamassa tasapuolisten ja parempien palvelujen kehittymiseen maakunnassamme. Pitkä kokemus sote-palveluiden organisaatioissa antaa hyvää kokemusta uuteen."

"Kiinnostukseni sekä pitkä ja monipuolinen kokemukseni sosiaali- ja terveydenhuoltoalalta antavat vankan pohjan olla vaikuttamassa maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuteen."

"Sote-uudistus on tuomittu epäonnistumaan, etenkin pelastustoimi, ensihoito ja sen myötä hädässä olevat ihmiset tulevat kärsimään. Aluevaltuustoihin tarvitaankin auttajien ja kansalaisten puolia pitäviä valtuutettuja aidolla kenttäkokemuksella. Koen kymmenen vuoden työkokemukseni sopimuspalokuntatoiminnasta ja yksityiseltä turvallisuusalalta antavan paremman näkemyksen asioihin, verrattuna heihin jotka eivät ole tehneet päivääkään töitä pelastuksen ja ensihoidon parissa."

Kiire monen esteenä

Ne kunnanvaltuutetut, jotka eivät aio lähteä ehdolle, kieltäytyivät useimmiten siksi, ettei aika riitä kaikkeen. Huolestuttavan yleinen poisjäännin syy oli myös se, ettei omiin mahdollisuuksiin tai ylipäätään pienten kuntien mahdollisuuksiin löydy uskoa.

"Aika ei riitä."

"Haluan panostaa aikani nykyisiin luottamustoimiini ja työhöni."

"Kunnallispolitiikassa on tarpeeksi tekemistä. Kansanedustajien ja etenkään ministereiden EI pitäisi olla ehdokkaana; intressiristiriita ja liikaa askaretta."

"Läpipääsy pieneltä paikkakunnalta lähes mahdoton."

"Meiltä tulossa hyvä ehdokas joten keskitämme äänet hänelle."

"En pidä aluevaaleja tärkeänä, kotikuntani näivettyy entisestään."

"Kunnanvaltuusto + lautakunta riittä. Enkä usko uudistukseen muutenkaan..."

"En kannata koko hallintohimmeliä: Valta keskittyy isoille kunnille eikä pienillä ole mitään mahdollisuuksia saada edustusta niihin. Pienten kuntien palvelut ovat vaarassa tämän takia."

"Minulla ei ole mielestäni sellaista asiantuntemusta sote- eikä pelastusasioista, mitä siellä nyt tullaan tarvitsemaan, kun luodaan uutta hyvinvointialuetta."