Kuusi kuntaa Keski-Suomessa maksaa työntekijöille koronabonusta – suurimmat palkitsijat Äänekoski ja Jämsä

Valtaosa Keski-Suomen kunnista ei palkitse työntekijöitään koronan aiheuttaman lisätyön vuoksi. Muutamassa kunnassa pieniä palkkioita on luvassa, mutta varsinaisina koronabonuksina niitä ei pidetä.

Kunnat palkitsevat työntekijöitä hyvinvointirahalla, jota voi käyttää esimerkiksi ePassin avulla. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Valtaosa Keski-Suomen kunnista ei maksa henkilöstölleen koronabonusta.

Äänekoski on kertonut tällä viikolla maksavansa henkilöstölleen 400 euron koronapalkkion. Äänekosken lisäksi viisi muuta kuntaa Keski-Suomesta maksaa työntekijöilleen koronabonusta: Joutsa, Jämsä, Laukaa, Petäjävesi ja Uurainen.

Äänekosken 400 euroa ja Jämsän 300 euroa ovat maakunnan kuntien palkkioista suurimmat. Joutsassa palkkio on 100 euroa, muissa kunnissa 50–80 euroa.

Toivakassa henkilöstön palkitseminen tänä vuonna koronan vuoksi on vielä mietinnässä, viime vuonna Toivakan koronapalkkio kunnan työntekijöille oli 50 euron ostokortti paikallisiin yrityksiin.

Kunnat eivät palkitse työntekijöitään rahalla, vaan bonus maksetaan suurimmassa osassa kuntia sähköisenä hyvinvointirahana, jonka voi käyttää liikuntaan tai kulttuuriin.

Osassa kuntia työntekijöille on annettu tai annetaan pieniä palkkioita, mutta niitä ei ole nimetty pelkästään koronasta johtuviksi bonuksiksi.

Esimerkiksi Kyyjärvellä työntekijät saivat palkinnoksi kunnan hyvästä tuloksesta kaksi vapaapäivää. Kunnanjohtaja Tiina Pelkosen mukaan koronakin on toki painanut, mutta pitkää päivää on tehty esimerkiksi kuntajakoselvitysten vuoksi.

Viitasaarella ja Pihtiputaalla puolestaan työntekijöiden liikunta- ja kulttuuripalveluihin käytettävää summaa korotetaan ensi vuonna 50 eurolla. Lisäksi yksiköihin on varattu 30 euroa työntekijää kohti hyvinvointirahaa.

Myös Jyväskylässä henkilöstö on saamassa kertaluontoisen edun liikuntaan ja kulttuuriin, mutta sitäkään ei kaupungin viestintäpäällikkö Emmi Palokankaan mukaan voi pitää koronabonuksena, vaikka toki myös Jyväskylässä koronasta on koitunut monille kaupungin hallinnon aloille lisätyötä.