Hyppää sisältöön

Hämäläiset luonnonsuojelupiirit vetoavat päättäjiin Evon tiedekansallispuiston perustamiseksi

Luonnonsuojelupiirien tärkeimpiä perusteluita kansallispuistolle ovat Evon metsien luonto- ja suojeluarvot, sekä uuden tiedekansallispuiston mahdollisuudet. Metsästys ei luonnonsuojelupiiren mukaan kuulu Evolle.

Alinen Niemisjärvi on yksi Evon alueen helmistä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri ja Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri vetoavat yhdessä kansanedustajiin Evon tiedekansallispuiston perustamiseksi. Kansanedustajien lisäksi Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri vetoaa myös Kanta- ja Päijät-Hämeen kuntapäättäjiin muun muassa kansallispuiston tuomista positiivisista talousvaikutuksia.

– Haluamme tuoda esille sen, että Evon tiedekansallispuistolla on vahva paikallistuki takana, kertoo Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri ry:n aluesihteeri Ina Rosberg.

Luonnonsuojelupiirien tärkeimpiä perusteluita kansallispuistolle ovat Evon metsien luonto- ja suojeluarvot sekä uuden tiedekansallispuiston mahdollisuudet. Puiston perustaminen tukee myös EU:n tuoreen biodiversiteettistrategian tavoitteita ja parantaa eteläsuomalaisten metsien heikkoa suojelutilannetta.

Lisäksi piirit esittivät ympäristöministeriölle kantansa metsästyksestä tulevan kansallispuiston alueella. Luonnonsuojelupiirit eivät hyväksy metsästystä Evon tiedekansallispuiston alueella. Piirien mielestä metsästys ei sovellu alueille, joiden tarkoitus on turvata luonnon monimuotoisuutta ja edistää luontoharrastusta, tutkimusta sekä virkistyskäyttöä. Retkeilijöiden turvallisuus menee metsästyksen edelle, toteavat luonnonsuojelupiirit esityksessään.

Luonnonsuojelupiirit jättivät esityksensä ympäristöministeriölle 11. marraskuuta ja kansanedustajille sekä kuntapäättäjille 16. marraskuuta.

– Jotain palautetta, positiivistakin on jo tullut kansanedustajilta ja paikallisilta päättäjiltä, aluesihteeri Ina Rosberg kertoo.

Kansallispuistoaloitteita kolmella vuosikymmenellä

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri ja Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri tekivät yhteisen ehdotuksen Evon kansallispuistosta ympäristöministeriölle vuonna 2020. Jatkovalmisteluun valittiin rinnakkainen tiedekansallispuistoehdotus, jota luonnonsuojelupiirit asettuivat tukemaan.

Etelä-Hämeen piiri on ehdottanut kansallispuistoa Evolle jo kahdesti aiemminkin vuosina 2001 ja 2012. Useat kansallispuistoaloitteet kertovat Evon paikallisesta merkityksestä, muistutetaan luonnonsuojelupiirien tekemässä esityksessä.