Lumo-valofestivaali valaisee Oulun kaupunkia, teoksia on tänä vuonna 17

Lumo-festivaalin teoksia on tänä vuonna haettu suomalaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta teemalla "Paluu uuteen". 

Samuel Mäki-Kerttulan valo- ja ääniteos Wormhole odottaa valojen syttymistä Oulussa Snellmaninpuistossa. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

Vuoden pimeintä aikaa valaiseva Lumo-festivaali alkaa perjantaina Oulussa. Tapahtuma tarjoaa ihailtavaksi yhteensä 17 valoteosta kolmen illan aikana. Osa teoksista jää pysyvämmin nähtäville.

Festivaali valaisee muun muassa kaupungin kunnostettuja kulmia, kuten Rotuaarin uuden osuuden sekä kesällä valmistuneen Snellmaninpuiston, jonne kunnostuksen yhteydessä tehtiin taidepolku.

Yksi valofestivaalin teos on Oulun kaupungin uuden brändin mukainen luomus, joka heijastetaan Ouluhallin kattoon.

Lumo-festivaalin teoksia on tänä vuonna haettu suomalaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta teemalla "Paluu uuteen".

– Olemme halunneet sillä herättää ajatuksia siitä, että mikä muuttuu, kun pandemiatilanteesta palataan, kertoo taiteilijoille annetusta lähtökohdasta Lumo-festivaalin tuottaja Jarkko Halunen.

Vaikka edelleen eletään korona-aikaa, taiteilijoiden kiinnostus Lumo-valotaidefestiaalia on ollut tänäkin vuonna runsasta.

– Ehdotuksia tuli enemmän kuin aikaisemmin ja ympäri maailmaa. Ja siinä oli aika paljon laadukkaita ja ihania teoksia, kertoo niin ikään festivaalia tuottava Anna Lanas.

Viime vuonna tapahtumaa jouduttiin typistämään koronasuositusten vuoksi, mutta nyt Lumo-festivaalia voidaan viettää taas täydellä teholla.

Lumo-valotaidefestivaali alkaa perjantaina 19. marraskuuta ja kestää sunnuntaihin 21. marraskuuta. Tapahtumia on iltaisin kello 16–22.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.