Hyppää sisältöön

Porissa on edelleen vuokralaisen markkinat – neuvotteluvaraa on esimerkiksi vakuudessa, sopimussakossa ja jopa vuokran suuruudessa

Vuokramarkkinat ovat piristyneet hieman viime vuodesta, mutta tarjolla on silti runsaasti asuntoja. Vuokralaisella on nyt mistä valita.

Vuokralaiset kiinnittävät tällä hetkellä huomiota muun muassa asunnon sijaintiin ja pintojen siisteyteen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Porin asuntomarkkinoilla on edelleen vuokralaisen markkinat. Etäopiskelu ja yritysten vähentyneet projektit näkyvät vielä kysynnän heikkenemisenä.

Viime kuussa julkaistussa Suomen vuokranantajien Vuokranantaja-barometrissa (siirryt toiseen palveluun) Pori oli kolmen negatiivisimman kunnan joukossa, kun vuokramarkkinoiden tulevaa kehitystä arvioitiin. Arvio tulevasta kehityksestä oli kuitenkin valoisampi kuin vuosi sitten.

Pientä piristymistä markkinoilla onkin nähty viime syksyyn verrattuna, mutta vapaita asuntoja on edelleen paljon tarjolla. Niitä löytyy nyt jopa keskustasta, jossa vuokra-asunnot ovat aiemmin menneet kuumille kiville.

Vuokraporin tiimiesimies Peter Kouvo toteaakin, että jos asunto sijaitsee syrjässä tai vähemmän muodissa olevalla alueella, pitää sijainnin näkyä selkeästi vuokrahinnassa.

– Jos joku sanoo, että kohde on ollut pitkään tarjolla, eikä vuokralaista löydy, niin asunto on useimmiten joko huonossa kunnossa tai sen sijainti on huono. Syrjäisellä sijainnilla liikkuminen tulee kalliiksi ja sen pitää näkyä vuokrahinnassa.

Asunnon kunto ratkaisee

Porin Vuokralukaali Oy:n toimitusjohtaja Sami Sillanpää painottaa myös asunnon kunnon merkitystä.

– Asunnossa pitää olla siistit pinnat, nykyaikaiset värit ja mukavuuksia. Aina on hyvä, jos keittiö on nykyaikainen ja siellä on astianpesukone. Parvekekin on hyvä lisä ja lasitettuna vielä parempi.

Sillanpää huomauttaa, että päivitetyn asunnon vuokrahinta ei eroa peruskuntoisesta asunnosta merkittävästi, mutta sen vuokrattavuus on huomattavasti parempi. Koska valinnanvaraa on, löytävät vain parhaat asunnot vuokralaisen.

Vuokralaisella on neuvotteluvaraa

Vuokralainen voikin nyt valita usean tarjolla olevan asunnon joukosta. Hänellä saattaa olla myös hyvät asemat neuvottelulle.

– Viime aikoina on ollut paljon sellaisia neuvottelua, joita ei aiemmin ole ollut. Esimerkiksi vuokrasuhteen alkamisajasta neuvotellaan. Vuokralainen saattaa sopia vuokrauksen alkamisesta vaikka vasta kahden kuukauden päästä, jos hänellä ei ole kiire. Kun hakijoita ei ole jonoksi asti, ovat vuokralaiset saaneet pelivaraa, kertoo OVV Asuntopalveluiden yrittäjä Satu Vahamäki.

Hänen mukaansa neuvotteluja käydään nyt muun muassa vakuuksista. Voi olla, että aiemman kahden kuukauden sijaan nyt yhden kuukauden vakuus riittää vuokranantajalle.

– Vuokranantaja saattaa jopa ehdottaa sitä itse asuntonta houkuttelevuuden parantamiseksi.

Samoin sopimussakon ajaksi voidaan sopia aiemman vuoden sijaan puoli vuotta.

Lisäksi lemmikkieläimet saavat muuttaa moneen asuntoon aiempaa joustavammin. Se lisää potentiaalisten vuokralaisten määrää.

Myös hinnasta neuvotellaan.

– Vuokralaiset voivat antaa tarjouksia hinnasta. Toteutunut hinta ei välttämättä ole sama kuin markkinahinta. Onneksi tämä ei kuitenkaan ole yleinen tapa. Porissa lähtöhinnat ovat jo maltillisella tasolla. Joskus hinnasta kuitenkin neuvotellaan ennen kuin päästään sopimukseen, Vahamäki kertoo.

Myynnin sijaan vuokralle

Lisänsä hiljentyneisiin vuokramarkkinoihin tuo tarjolle tulleiden asuntojen kasvanut määrä. Se johtuu muun muassa siitä, että pitkään myynnissä olleita asuntoja on nyt annettu vuokralle, kun ostajaa ei ole löytynyt, kertoo Vuokraporin tiimiesimies Peter Kouvo.

– Myyntiaikojen pidentyminen on silmiinpistävää. Kun asunnon kulut juoksevat ja myyjän käyttökate alkaa olla vähissä, siirretään asunto vuokralle parempia aikoja odottamaan. Usein käykin niin, että jos tuottava vuokralainen löytyy, ei asuntoa sitten myydäkään.

Sijoittajat kiinnostuneita Porin potentiaalista

Asuntoja on silti edelleen paljon myynnissä. Tässä tilanteessa sijoittajat ovat huomanneet tilaisuutensa tulleen. Klik asuntovuokraus Oy on saanut vuoden mittaan yhteydenottoja ulkopaikkakuntalaisilta sijoittajayhtiöiltä, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamaan Poriin.

– Uudiskohteiden hännät, eli myymättä jääneet asunnot saattavat kiinnostaa ostajia, jotka hankkivat salkkuunsa kerralla isomman määrän huoneistoja, Klik asuntovuokrauksen yrittäjä Mikael Suominen kertoo.

Hän uskoo Porin päätyneen investointikartoituslistoille, sillä kaupungissa on tarjolla parempi tuottotaso kuin monessa muussa suuremmassa kaupungissa.

– Porissa kymmenen prosentin tuottotavoite on realistinen, ainakin korjausvelkaisissa taloyhtiöissä. Tampereella päästään vain kolmen tai neljän prosentin lukemiin. Mahdollinen tuotto, minkä täällä voi saada, houkuttelee sijoittamaan alueelle.

Suominen uskoo, että Satakunnassa nousevat teollisuushankkeet ja keskustelu omasta yliopistosta tekevät Porista entistä houkuttelevamman sijoituskohteen.

– Pidetään vain positiivista pöhinää yllä, niin Pori on hyvä paikka sijoittaa ja elää.