Hyppää sisältöön

"Sanoin että sinulla on Alzheimer etkä ymmärrä mitään, ja sitä kadun suuresti" – näyttelijä Lena Meriläinen kertoo vuosista sairaan äidin rinnalla

Lena Meriläiselle hoivaaminen ei ollut luontaista. Äidin sairaus sai olon välillä avuttomaksi. "Olen antanut itselleni anteeksi sen miten minä käyttäydyin, koska en minä osannut", Meriläinen kertoo.

Lena Meriläinen uupui hoivatessaan äitiään. "Unohdin itseni täysin. Ainoa asia, missä olin vielä Lena, oli silloin kun olin töissä. Kaikki muut ajat mietin, mitä minun pitäisi tehdä äidin kanssa." Kuva: Meri Lantela

Näyttelijä Lena Meriläinen on Yle Perjantain vieraana jaksossa, jonka aiheena on muistisairaan rinnalla kulkeminen. Meriläinen oli Alzheimerin tautia sairastavan äitinsä, tanssija ja koreografi Ruth Matson omaishoitaja vuosien ajan.

– Se tuntui aika hurjalta, sillä olen ihminen, joka ei millään tavalla ole hoitohenkilö, enkä omaa tällaisia taitoja kuin näytellessäni, sanoo muun muassa Syke-sairaalasarjasta tunnettu Meriläinen juontaja Sean Ricksille.

– On avuton olo. Sitä miettii, miten tässä pärjää ja mitä seuraavaksi, on peloissaan ja epätoivoinen ja ajattelee, että ei tästä tule mitään.

Äidin sairaus aiheutti Meriläiselle paljon huolta ja hätää. Välillä ruuat paloivat mikrossa ja palokunta piti soittaa paikalle, kerran äiti paiskasi oven kiinni niin lujaa että se tippui saranoiltaan.

Vaikeinta oli silloin, kun äiti ei ollut kiinni todellisuudessa lainkaan. Silloin äiti käyttäytyi vihaisesti, vaikka oikeasti hän taisi olla hädissään, Meriläinen arvelee.

– Reagoin vain siihen käytökseen. Oli hätä siitä, miten osaan auttaa tätä ihmistä, ja tiesin, etten oikein osaa.

– Kun minä suutuin, sanoin pahimmillaan, että kun sinulla on tuo Alzheimerin tauti niin et sinä ymmärrä yhtään mitään enkä minä jaksa sinua kohta enää, ja sitä minä kadun suuresti, Meriläinen jatkaa.

Omaishoitajuus vei uupumukseen

Äidillä ja tyttärellä oli temperamenttinen suhde, mutta äiti luotti siihen, että tytär pysyy hänen tukenaan. Vaikeiden aikojen joukossa oli lukuisia kauniita ja huumorintäytteisiä hetkiä.

– Äidillä oli ihana huumorintaju. Kun olimme kahden, hän ei hävennyt tilannetta ja ymmärsi, ettei aina pärjää ja muista. Sitten kun hän kohelsi jotakin, me nauroimme sille yhdessä ja siitä sai tehdä vapaasti pilkkaa, Meriläinen kuvailee.

Omaishoitajuus vei kuitenkin veronsa. Meriläinen uupui äitinsä rinnalla.

– Äidille tärkeintä oli se, että minä pysyin hänen tukenaan, Lena Meriläinen kertoi Perjantai-ohjelmassa juontaja Sean Ricksille. Kuva: Meri Lantela

– Unohdin itseni täysin. Ainoa asia, missä olin vielä Lena, oli silloin kun olin töissä. Kaikki muut ajat mietin, mitä minun pitäisi tehdä äidin kanssa. Lähipiirikin alkoi huomata, että minä vain itkin ja olin kiukkuinen.

Psykiatrinen sairaanhoitaja totesi nopeasti, että kyseessä oli uupumus. Meriläinen oli helpottunut siitä, että pahalle ololle oli vihdoin jokin nimi.

"Olen antanut itselleni anteeksi"

Meriläisen äiti Ruth Matso pääsi yhdeksän kuukautta ennen kuolemaansa hoivakotiin. Silloin tilanne rauhoittui. Viimeiset kuukaudet hoivakodissa hän oli täynnä rakkautta.

– Äiti ei koskaan oppinut osoittamaan hellyyttä lapsuudessaan. Me välillä halasimme, mutta en koskaan muista olleeni äidin sylissä. Viimeisinä aikoina se oli niin ihanaa, kun äiti vaan rakasti, Meriläinen kertoo.

Viimeiset kuukaudet äidin kanssa olivatkin Meriläiselle erityisen tärkeitä.

– Äitini oli ihana ihminen, olen täynnä rakkautta häntä kohtaan. Ja olen myös antanut itselleni anteeksi sen miten minä käyttäydyin, koska en minä osannut.

Lena Meriläinen ja muistiasiantuntija, sairaanhoitaja Marko Mustiala ovat Sean Ricksin vieraina Yle Perjantain lähetyksessä Kun muisti pettää. Jakson voi katsoa heti Areenasta tai televisiosta tänään perjantaina kello 21.05 Yle TV1:llä.

Millaista on elää muistisairaan vierellä? Miten pitää toimia, kun oireita alkaa ilmetä? Sean Ricksin vieraina näyttelijä Lena Meriläinen ja muistiasiantuntija Marko Mustiala. Perjantai-dokkari: Kunnes minä unohdan.