Kykyjenetsijöitä ja tulevaisuuden urheilulupauksia: tällaiset ovat Vuokatin isännöimät EYOF-kisat, jotka järjestetään isompana kuin koskaan

Tänä vuonna kaikkiin lajeihin osallistuvat myös tytöt. Joulukuun jääkiekko-otteluita on tulossa seuraamaan satakunta kykyjenetsijää.

Suurin osa lajeista kisataan Vuokatissa, kuten alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu ja maastohiihto. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Vuokatin isännöimät Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF-kisat) ovat kasvaneet isommaksi kuin koskaan koko 30-vuotisen kisahistorian aikana.

Nuorten talviolympiafestivaalit keräävät päätapahtumaan noin 2 000 urheilijaa ja joukkueenjäsentä. EYOF-kisoissa urheilee lajista riippuen vuosina 2003–2006 syntyneitä nuoria.

Ensimmäistä kertaa kisojen historiassa tytöt osallistuvat kaikkiin lajeihin, kun sekä tyttöjen jääkiekko että yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana.

Kisat on jaettu kahteen osaan. Alun perin kisat piti pitää vuotta aiemmin, mutta koronan takia niitä siirrettiin kahteen otteeseen.

Suurin osa lajeista kisataan Vuokatissa maaliskuussa: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa.

Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa. Pojat pelaavat joulukuussa 2021 ja tytöt maalikuussa 2022.

Joulukuussa paikalle odotetaan myös noin sataa kykyjenetsijää, jotka tulevat katsomaan tulevaisuuden kykyjä.

Mukana joulukuussa poikien kuuden maan turnauksessa ovat Suomi, Tsekki, Venäjä, Valko-Venäjä, Sveitsi ja Latvia.

Turnausviikon avausottelu käydään Valko-Venäjän ja Tsekin välillä 13. joulukuuta. Samana iltana Suomi avaan oman urakkansa, jossa se kohtaa Venäjän. Euroopan alle 18-vuotiaiden nuorten kiekkoherruus ratkeaa 17. joulukuuta pelattavassa iltafinaalissa.

Kisoja on siirretty kahdesti, nyt päätapahtuma on maaliskuussa 2022. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Tapahtumaan tarvitaan iso joukko talkoolaisia

Olympiafestivaalit järjestetään parittomina vuosina sekä kesä- että talvilajeissa. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin Vuokatissa ja Kajaanissa 20 vuotta sitten, silloin paikalla oli 1 100 akkreditoitua.

Kaiken kaikkiaan 800 vapaaehtoista tulee työskentelemään joulu- ja maaliskuussa Kainuussa kisojen aikana. Talkoolaisia tulee ympäri Suomen, esimerkiksi Laajasalon opistosta Helsingistä tulee tekijöitä mediapuolen töihin. Myös paikalliset oppilaitokset ovat yhteistyössä, kertoo kisojen viestintäpäällikkö Anna Lukkari.

– Yksi asia on, että nuoria osallistetaan järjestelyihin. Vapaaehtoiset ovat todella tärkeitä, Suomessa ei järjestettäisi yhtään tapahtumaa ilman vapaaehtoisia, kuvailee Lukkari.

Joulukuussa pelataan Kajaanissa, mutta kisojen avajaiset ovat Vuokatissa 12. joulukuuta.

– Aikamoinen rypistys tiedossa, kun viikossa vedetään turnaus läpi. Toivotaan, että saadaan ihmisiä katsomaan otteluita, on sen verran kovatasoisesta turnauksesta kyse.

Lukkari kertoo, että poikien turnauksen liput ovat myynnissä nyt. Maaliskuussa lajeja pääsee seuraamaan ilmaiseksi.