Tampereella päätetään 700 miljoonan euron käytöstä: sairaalan uudistus maksaa enemmän kuin uusi areena ja keskuspuhdistamo yhteensä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin massiivinen rakennushanke voi sitoa tammikuussa valittavan aluevaltuuston kädet pitkäksi aikaa. Pirkanmaa voi olla investoinneissa täysin valtion armoilla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan etupiha meni uusiksi vuosina 2018–2020. Nyt aiotaan rakentaa lisää uusia rakennuksia, jotta erikoissairaanhoito onnistuu 2030-luvulla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pirkanmaalaiset poliitikot ovat tällä viikolla poikkeuksellisen suuren päätöksen edessä. Sairaanhoitopiirin valtuustolle esitetään keskussairaalan vanhan osan uudistuksen investoinnin hyväksymistä. Sairaala sijaitsee Tampereen Kaupin alueella.

Tiistaina päätettävän ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on 700 miljoonaa euroa. Yhteensä uudistus maksaa arviolta 1,1 miljardia euroa. Toisesta, arviolta 400 miljoonan euron osasta on tarkoitus päättää myöhemmin.

Kyse on siis poikkeuksellisen suuresta investoinnista. Esimerkiksi Tampereen kansi ja sen päälle rakennettavat areena ja viisi tornitaloa maksavat arviolta 550 miljoonaa euroa, josta areenan osuus on noin 125 miljoonaa. Tampereen Sulkavuoreen taas rakennetaan seudullista jätevedenpuhdistamoa noin 350 miljoonalla eurolla.

Keskussairaalan uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa siirretään vanhoissa rakennuksissa olevia toimintoja uusiin rakennuksiin.

Sairaanhoitopiirin mukaan uudet tilat tarvitaan, jotta erikoissairaanhoito onnistuu myös 2030-luvulla. Tiloissa sijaitsevat sairaalan keskeiset toiminnot, kuten päivystys Acuta, tehohoito ja leikkaussaleja sekä vuodeosastoja ja poliklinikoita.

Uudet tilat rakennettaisiin muun muassa TAYSin päivistykselle Acutalle. Kuva: Antti Eintola / Yle

Velkataakka uudelle aluevaltuustolle

Kokonaan itsenäinen päätös tämä ei pirkanmaalaisilta poliitikoilta ole. Sote-uudistukseen liittyvän rajoituslain vuoksi hankkeelle pitää myöhemmin saada sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa.

Lisäksi Pirkanmaalla on herännyt huoli siitä, miten pahasti TAYSin jätti-investointi sitoo alueen poliitikkojen kädet vuosiksi eteenpäin.

Keskussairaalan uudistuksen rakennustyöt alkaisivat vuonna 2023. Samana vuonna aloittaa toimintansa sote-uudistuksessa syntyvä uusi Pirkanmaan hyvinvointialue. Sen päättäjät valitaan historiallisissa aluevaaleissa tammikuussa 2022.

Sairaalan massiivisten rakennustöiden velkataakka tulee uuden hyvinvointialueen kannettavaksi.

– Moniin vuosiin Pirkanmaa ei ehkä voisi investoida mihinkään muuhun, arvioi Pirkanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja Jukka Alasentie.

Uusi sote-laki rajoittaa sitä, miten paljon lainaa maakunnat voivat ottaa sosiaali- ja terveyspalvelujen rakennushankkeita varten. Tämä niin sanottu velkakatto voi tulla Pirkanmaalla vastaan pelkästään TAYSin jätti-investoinnista. Tämän vuoksi hyvinvointialueen muut investoinnit voivat olla kiven alla.

Vuodesta 2023 hyvinvointialueen pitää joka vuosi esittää valtiolle investointisuunnitelma seuraaviksi vuosiksi. Suunnitelmassa pitää osoittaa rahoitus kaikille siinä esitetyille investoinneille.

Esimerkiksi Tampere on suunnitellut Kauppiin uutta hyvinvointikeskusta, joka vastaisi 40 000 asukkaan sosiaali- ja terveysalan peruspalveluista. Tällaiset ja monet muut Pirkanmaan investoinnit voivat olla täysin valtion suopeuden armoilla. Lain mukaan valtioneuvosto voi korottaa velkakattoa, jos investointi on välttämätön palvelujen turvaamiseksi.

Investointitarve oletettua pienempi

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kehittämisjohtaja Arto Ranta suhtautuu tulevaisuuteen levollisesti. Rannan mielestä Pirkanmaa saa valtiolta vihreää valoa välttämättömiin ja tarpeellisiin investointeihin.

– Alustavien selvitysten mukaan Pirkanmaan kunnissa ei ole niin paljon sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä investointitarpeita kuin ehkä on oletettu.

Sekä Tampereella että muualla on jo uusia hyvinvointikeskuksia.

– Uusia keskuksia rakentaneet kunnat voivat olla vahvoilla, kun Pirkanmaan sote-palveluverkkoa mietitään tulevina vuosina, Ranta sanoo.

Tampereen Kaupin sairaala-alueelle nyt suunnitellut uudistukset ovat jatkoa vuosia jatkuneelle mullistukselle. TAYSin historian mittavin rakennushanke päättyi vuoden 2020 alkupuolella.

Syksyllä 2019 valmistuivat lasten ja nuorten sairaala, sydänsairaala, uusi pääsisäänkäynti ja maanalainen pysäköintihalli. Sisäänkäynnin kupeeseen valmistunut D-rakennus otettiin lopullisesti käyttöön tammikuussa 2020. Tämä niin kutsuttu etupihahanke maksoi noin 250 miljoonaa euroa.

Artikkelia korjattu 22.11.2021 klo 14.47: Kannen ja areenan 550 miljoonan euron kustannusarvioon kuuluu viisi tornitaloa, ei pelkästään kaksi jo rakennettua tai rakenteilla olevaa.

Keskustelu on auki 23.11. klo 23 asti.