Missä turkulaiset liikkuvat vuonna 2029? – Petreliuksen uimahalli muuttaa Itäharjulle, pelataanko palloa Impivaarassa vai Artukaisissa?

Turun liikuntapaikkaverkon päivityssuunnitelma on valmistunut. Suuri osa kaupungin liikuntapaikoista on käyttöikänsä päässä ja vaatii joko remonttia, tai kokonaan uusia tiloja. Katso alta, miltä sinun käyttämäsi liikuntapaikan tulevaisuus näyttää.

Kupittaan maauimala on listan kärjessä uusittavista liikuntapaikoista. Suunnitteilla on altaiden korjaus sekä lämmitetyt pukutilat ja sauna. Arkistokuva. Kuva: Yle / Pontus Nyqvist

Liikuntapaikat ovat Turussa kovassa myllerryksessä 2020-luvulla, kun useat kohteet tulevat käyttöikänsä päähän. Monet urheilulajit vaativat jatkossa uusia tiloja, tai ainakin nykyiset täytyy korjata.

Turun liikuntalautakunta saa tänään tiistaina eteensä juhlallisesti nimetyn Turku liikuttaa kaikkia -liikuntapaikkaverkon päivityssuunnitelman. Käytännössä kyse on siitä, mitkä nykyisistä liikuntapaikoista korvataan kokonaan uusilla, mitkä korjataan ja mitkä lopetetaan kokonaan.

Liikuntapaikkaverkon päivityssuunnitelmassa (siirryt toiseen palveluun) käydään läpi myös eri liikuntatilojen tarpeet tulevaisuudessa, mahdollisten ratkaisujen vaikutukset sekä eri asuinalueiden roolit liikuntapaikkaverkossa. Arviossa keskitytään Impivaaran, Kupittaan, Itäharjun ja Artukaisten rooliin liikuntapaikkojen sijoituspaikkana.

Suunnitelman pohjana on vuonna 2016 laadittu liikuntapaikkasuunnitelma 2029, jossa esitellään liikuntapaikkojen nykytilaa ja "linjataan suuntaviivoja tulevaisuuden päätöksentekoa varten". Nyt, viisi vuotta myöhemmin on tullut päätösten aika, ja luottamushenkilöt saavat eteensä mittavan suunnitelman siitä, missä Turussa liikutaan tulevaisuudessa.

Liikuntalautakunnalle ehdotetaan liikuntapaikkaverkon suunnitelman hyväksymistä, minkä jälkeen asia siirtyy kaupunginhallituksen päätettäväksi. Suunnitelman hyväksyminen ei kuitenkaan vielä tarkoita hankintapäätösten syntymistä, vaan jokaisen liikuntapaikan kohdalla yksityiskohtaiset päätökset tehdään erikseen.

Tarvetta remontille ja uusille tiloille

Suunnitelman mukaan liikuntapaikoissa on merkittäviä uudistamistarpeita tulevina vuosina. Ratkaisuja vaativat ainakin Impivaaran jalkapallohalli, Impivaaran jäähalli, Kupittaan maauimala, Kupittaan urheiluhalli, Liikuntakeskus Alfa, Lintulan voimistelu- ja sirkussali, Petreliuksen uimahalli sekä Samppalinnan palloiluhalli.

Nämä on nimetty suunnitelman ydinkohteiksi.

Toinen ongelma on myös huonokuntoisten koulujen myötä käytöstä poistuneiden liikuntasalien määrä. Vuosina 2015–2021 käytöstä on poistunut yhdeksän koulujen liikuntasalia, ja vuosina 2022–2029 niitä poistuu vielä kahdeksan lisää.

Turku avaa kaupunkilaisille kyselyn, jossa voi kertoa mielipiteensä liikuntapaikkaverkon kehittämisestä. Kyselyyn voi vastata Turun kaupungin nettisivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Suunnitelmassa kahdeksan ydinkohdetta

Impivaaran jalkapallohallissa vuonna 2018 tehdyn kuntoarvion perusteella hallin korjaaminen ei ole järkevää, vaan se pitäisi korvata uudella rakennuksella. Tässä vaihtoehtoina ovat joko kentän kattava kuplahalli tai kiinteärunkoinen lämmitettävä jalkapallohalli. Suunnitelmassa näistä kannatettavampana pidetään kiinteärakenteista hallia. Uusi jalkapallohalli voisi rakentua joko nykyiselle paikalleen Impivaaraan tai Artukaisiin.

Jalkapallohallin naapurin, Impivaaran jäähallin osalta tilanne on sama. Kuntotutkimuksen mukaan halli on niin huonossa kunnossa, että se kannattaa korvata uudella rakennuksella. Korvaavaan halliin esitetään kolmea kaukaloa nykyisen kahden sijaan. Myös uusi jäähalli voisi rakentua joko Impivaaraan tai Artukaisiin.

Kaikista liikuntapaikoista suunnitelmassa ensimmäisenä investointikohteena on Kupittaan maauimalan peruskorjaus. Altaiden ja alueen rakennusten huono kunto nostaa sen käyttökustannuksia niin korkeiksi, että peruskorjauksen viivyttely nostaisi maauimalan elinkaaren kustannuksia. Suunnitelmissa on altaiden määrän pitäminen ennallaan. Pohdinnassa on myös lämpimien suihku- ja pukutilojen sekä saunan tarpeellisuus.

Asemakaavalla suojeltu Kupittaan urheiluhalli on niin ikään peruskorjattavien rakennusten listalla. Rakennus on kaupunkikuvallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas, joten sitä ei saa purkaa ilman pakottavaa syytä. Urheiluhallin rakenteissa on kuitenkin useita vaurioita, jotka tulisi korjata. Suojelustatuksen vuoksi peruskorjaaminen vaatii huolellista suunnittelua, se on aikataulutettu uudistettavien kohteiden listalla viimeiseksi.

Liikuntakeskus Alfan vuokratilat aiotaan korvata joko yhdellä suuremmalla liikuntahallilla tai useammalla pienellä. Vaihtoehtoina ovat muun muassa tilat Turun messukeskuksesta. Vuokrasopimus Alfan tiloista päättyy vuoden 2028 lopussa.

Turun keskustassa Eerikinkadulla sijaitseva Lintulan voimistelu- ja sirkustila on Alfan tavoin vuokrattuna kaupungin käyttöön. Lintulan vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi. Tiloja käyttävät rytmisen voimistelun harrastajat ja Turun Sirkus ry. Tilojen vanha puulattia ei ole paras mahdollinen pohja voimistelumaton alla. Kanveesin rakentaminen tilaan ei ole mahdollista, joten suunnitelmassa ehdotetaan korvaavia tiloja. Niiden löytymiseen asti toiminta jatkuisi Lintulassa.

Petreliuksen nykyisessä uimahallissa on neljä 25 metrin uintirataa. Se ei selvityksen mukaan riitä vastaamaan uimarien ja kuntosalin käyttäjien määrään, eikä uimahallin tontti mahdollista laajentumista. Suunnitelmassa Petreliuksen uimahalli korvattaisiin uudella, hieman nykyistä suuremmalla uimahallilla, jota suunnitellaan Itäharjulle. Tarvetta on vähintään kahdeksanrataiselle 25 metrin altaalle sekä monitoimi- ja opetusallastilalle. Nykyistä uimahallia ja kuntosalia on määrä käyttää, kunnes uudet tilat rakennetaan.

Samppalinnan palloiluhalli on Kupittaan palloiluhallin lisäksi Turun kaupungin ainoa liki tuhannen neliön kokoinen liikuntahalli. Samppalinnan palloiluhallin suuri koko ja korkea varausaste puoltavat nykyisen hallin säilyttämistä ja kehittämistä. Vaihtoehtona mainitaan kuitenkin myös mahdollisuus uudisrakentamiseen.

Uutista päivitetty kello 10.08: lisätty tieto kyselystä, jossa kaupunki kysyy asukkaiden mielipiteitä suunnitelmista.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 24.11. kello 23.