Pikkujoulujen kynnyksellä pukuvuokraamo heräsi koronahorroksestaan – juhlannälkäinen kansa kaipaa myös kauneuspalveluja

Tämän syksyn pikkujoulukausi on ollut henkiinheräämisen aikaa. Asiakkaat ovat palanneet esimerkiksi pukuvuokraamoihin, joissa juhlien peruuntuminen koronan takia toi lähes totaalisen hiljaisuuden.

Pukuvuokraamo yrittäjä esittelee naisten iltapukuja.
Koronan takia monen yrityksen liiketoiminta vaikeutui. Yksi rajuimmista muutoksista oli pukuvuokraamossa, jossa asiakkaiden tulo pysähtyi kuin seinään. Video: Timo Hytönen / Yle

– No kyllä se oli jotain ihan kauheeta. Se kyllä seisahtui kaikki ihan niin pienessä hetkessä, ettei sitä voi oikein muuten kuvailla. Se loppui kuin seinään.

Näin muistelee Jyväskylässä toimivan pukuvuokraamon, Jyväskylän juhla-asun yrittäjä Tarja Alanko korona-ajan alkua puolitoista vuotta sitten.

Asiakkaiden pienet ja suuret juhlat peruuntuivat ja tämä tarkoitti sitä, ettei pukuvuokraamon pitseille, strasseille tai muille tyylikkäille asusteille ollut juurikaan kysyntää.

– Oli pakko tehdä johtopäätökset ja sulkea ovet. Asiakkaita tuli ensimmäisen koronavuoden aikana lähinnä erikseen puhelimitse sopien, hän kertoo.

Tilanne oli yrittäjän kannalta erittäin vaikea, koska mitään tietoa siitä, milloin koronarajotukset päättyisivät ei ollut kenelläkään. Ja epätietoisuuden aikaa jatkui pitkään.

Tarja Alanko kertoo, että tänä syksynä asiakkaita on taas alkanut tulla. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Hiljaiselo alkoi päättyä vasta tänä syksynä ja ensimmäisinä pukuvuokraamon palveluja tarvitsivat nuoret.

Jyväskylä on vilkas opiskelukaupunki ja juuri opiskelijat olivatkin ensimmäisinä koronan jälkeen kysymässä juhlavaatteita.

Myös alkava pikkujoulukausi lisää iltapukujen, asusteiden ja erilaisten miesten juhla-asujen kysyntää.

– No kyllä se on nyt tässä hetken aikaa näkynyt. Näyttää jo siltä, että alkaisi pikkuhiljaa juhlia tulemaan ja ihmiset tulevat juhlavaatteita hakemaan. Meillä se selvästi suurin asiakasryhmä ovat opiskelijat, Alanko kertoo.

Kauneussalongeissa ovi kävi jo kesällä

Jyväskylässä useassa toimipisteessä toimiva hius- ja kauneusalan yrityksen Studio AK:n yrittäjä Aki Korpinen kertoo, että kampaamoissa ja partureilla väki alkoi käydä jo aavistuksen aiemmin.

Tieto varotoimista ja siitä, ettei kampaamoista lähtenyt leviämään tartuntaketjuja helpotti niiden tilannetta.

Ensimmäiseksi hiusten laittoon ja kauneudenhoitoon uskaltautunut väki oli nimenomaan nuoria aikuisia. Mutta pian asiakaskunta oli lähes tulkoon sama kuin ennen koronaa.

– Kyllä nyt jo uskalletaan tulla. Nuorethan ovat aina innokkaimmin liikeellä, mutta nyt kyllä on jo asiakkaita joka ikäryhmästä. Meillä käy noin kaksi ja puolituhatta asiakasta kuukaudessa ja ihan kaikenikäistä väkeä.

Alan pienten yritysten selviytyminen korona-ajasta on riippunut paljolti sijainnista. Pienten paikkakuntien yrittäjille vakioasiakkaiden uskaltautuminen parturintuoliin tai kampaajalle on ollut se ratkaiseva kysymys.

– Silloin puolitoista vuotta sitten se näkyi aivan selvästi, silloin laskivat asiakasmäärät. Mutta nyt viime aikoina, viime kesän ja tämän syksyn aikana, aivan selkeitä muutoksia ei ole tullut. Asiakasmäärät on olleet ihan hyvällä ja kiitettävällä tasolla.

Työvoimapula rassaa kauneusalaa

Asiakasmääriä pikkujoulukausi on tänä syksynä lisännyt odotetusti, mikä tietysti kertoo erityisesti uskosta koronarokotteisiin.

Moni kauneudenhoitoalan yrittäjä on nyt toisentyyppisen pulman edessä: koronan aikana osa työntekijöistä on siirtynyt muihin töihin ja alalla on työvomasta pulaa.

Aki Korpisen mukaan kampaamoalalla on nyt työvoimapula. Kuva: Timo Hytönen / Yle

– Henkilöstöpulasta kyllä kärsitään. Heti otettaisiin ja palkattaisiin lisää henkilökuntaa, jos sitä vain jostain saisi. Töitä on tarjolla hiuspuolella, mutta yhtä lailla kaivattaisiin kynsi- ja ripsiteknikkoja.

Korpisen mukaan työvoimapula rassaa nyt kauneudenhoitoalan yrityksiä hyvin yleisesti eri puolilla maata. Hiusalan kokeneena kouluttajana hänelle tulee juuri nyt paljon kyselyjä siitä, mistä työvoimaa saisi.

–Se ei ole pelkästään meillä, vaan useat useat kollegat ovat soitelleet, että mistä saisi työntekijöitä.

Jyväskylässä aiotaan vastata työvoimapulaan aloittamalla uudelleenkoulutus.

– Me aloitetaan nyt itse kouluttamaan henkilöitä, eli tammikuussa alkaa meillä hiusalan koulutus. Eli sitä kautta aletaan tekemään itsellemme lisää työvoimaa.

Voit keskustella aiheesta 25.11. klo 23.00 saakka.