Hyppää sisältöön

Koronan antigeenitestejä ei hosuta käyttöön pohjalaissairaaloissa – pikatestit sitoisivat henkilökuntaa ja tulokset saadaan jo nyt riittävän nopeasti

Antigeenitestejä tehdään jo pohjalaissairaaloissakin osalla osastoja. Laajamittaisessa käytössä on kuitenkin edelleen "perinteinen" PCR-testi. (Kuvituskuva) Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi kuun alussa ohjeet, että koronavirustartuntojen testaamisessa voitaisiin nyt käytettävän PCR-testin rinnalla käyttää myös antigeenitestiä.

Yksi syy antigeenitestien käyttöönotto-ohjeistukseen on pyrkimys löytää vähämmän henkilöstöä sitova testaustapa.

Pohjalaisissa sairaanhoitopiireissä ollaan kuitenkin toista mieltä; antigeenitestit tekee hoitohenkilöstö, mikä sitoo työvoimaa. Eikä testien hintakaan ole ainoa, joka käyttöönotossa tulee huomioida.

Testausmäärien kasvattamiseen ei pakottavaa tarvetta

Keski-Pohjanmaalla koronatestimäärät ovat vielä melko hyvällä tasolla, joten antigeenitestien käyttöönotto ei ole tarpeen siksi, että testausmäärät saataisiin nousemaan.

Infektioylilääkäri Marko Rahkosen mukaan antigeeni- eli ns. pikatestit ovat jo nyt käytössä muun muassa yhteis- ja lastenpäivystyksessä, hoitopäätöksen tukena kun arvioidaan, millainen hoito aloitetaan. Niiden osuus tehdyistä testeistä on noin 15 prosenttia.

Rahkonen arvelee, että PCR-testi on se, jota alueella käytetään pääasiallisesti myös tulevat viikot.

Antigeenitestit toimivat parhaiten silloin, kun henkilön oireet ovat hiljakkoin alkaneet, Rahkonen sanoo.

Drive-in -testauksessa potilaiden luokittelu sen suhteen, kenellä antigeenitestisi toimisi parhaiten, on vaikeaa.

– Testi soveltuu vain osalle potilaista. Jos on mennyt viikkokin oireiden alusta, antigeenitesti ei ole enää niin luotettava kuin PCR-testi.

Vaikka testitulos saadaan puolessa tunnissa, antigeenitestien tekeminen sitoo henkilökuntaa, sillä hoitajat tekevät testin analysoinnin. Myös antigeenitestien lupaprosessiin menee aikaa.

Testitulokset riittävän nopeasti

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä antigeenitestien käytön laajentamisesta keskustellaan.

Infektioylilääkäri Elina Kärnän mukaan niiden käyttöön ei kuitenkaan ole voimakasta tarvetta, sillä koronatestien tulokset saadaan tällä hetkellä jo vuorokaudessa.

Kärnän mukaan ns. pikatestien käyttö esimerkiksi terveysasemalla voi kuitenkin olla joskus perusteltavissa.

Yksiköiden, joissa pikatestit ovat käytössä, on pitänyt saada käyttökoulutus ja anoa erikseen käyttölupa.

Pikatestin hinta ei ole koko hinta

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta toivoo, että testien vertailua tehtäessä huomioitaisiin otettaisiin kattavasti huomioon kaikki testaamiseen liittyvät asiat.

Kaukorannan mukaan Vaasan sairaanhoitopiirin ja Fimlab laboratorioiden tämänhetkinen yhteistyö toimii hyvin, eikä testaustulosten saamisella nykyistä noin vuorokautta nopeammin olisi juurikaan merkitystä.

Lisäksi "perinteisen" PCR-testin herkkyys on Kaukorannan mukaan etenkin vähäoireisissa ja oireettomissa tartunnoissa antigeenitestiä parempi. Myös testauksen työvoimakustannukset on huomioitava.

– Antigeenitestien käsittely sitoo henkilökuntaa. Mellä Vaasassa on tällä hetkellä käytössä lähetteetön testiin hakeutuminen ja sen kautta päästään hyvin tekemään diagnostiikkaa, Kaukoranta sanoo.

– Antigeenitestin hinnassa eivät ole koko kustannukset. Vastauksen ajan merkitys, työvoimakustannukset ja testin herkkyys on huomioitava – että todella saadaan, mitä halutaan.