Tamperelaiset kasvattivat eniten palkkatulojaan viime vuoteen verrattuna – koko maan palkkasumma kasvoi 5,1 prosenttia

Tiedot selviävät tänään julkaistusta uudesta Verohallinnon tilastosta. Seuraavaksi eniten kasvua oli Oulussa.

Tampereen vetovoima näkyy myös kuntalaisten palkoissa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Verohallinto vertasi kaupunkien palkkatulojen kehitystä vuoden takaiseen. Palkkatulot ovat kasvoivat eniten tammi-lokakuussa suurista kaupungeista Tampereella, vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tiedot selviävät tänään julkaistusta uudesta Verohallinnon tilastosta, jossa seurataan tulorekisteriin ilmoitettuja ansiotuloja kuntakohtaisesti.

Kaikissa kuudessa Suomen suurimmassa kaupungissa palkkatulojen yhteissumma kasvoi.

Koko maan osalta tammi-lokakuun palkkasumma kasvoi 5,1 prosenttia.

Tamperelaisille maksettujen palkkatulojen määrä kasvoi alkuvuonna 7 prosenttia. Seuraavaksi eniten kasvua oli Oulussa, jossa palkkatulojen yhteissumma kasvoi viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6,3 prosenttia. Espoossa lukema oli 5,9 prosenttia, Helsingissä 5,5 prosenttia, Turussa 5,4 ja Vantaalla 4,3 prosenttia.

– Kasvua selittää erityisesti koronasta johtuvien sulkutoimien alkaminen vertailuvuoden 2020 keväällä ja niiden asteittainen hellittäminen tänä vuonna, kertoo Verohallinto tiedotteessaan.

Taloustilastojen seuranta tiivistyi vuoden tarkastelujaksolta yhteen kuukauteen

Kuntatasolla ansiotulojen kehitystä pystyy nyt seuraamaan kuukausitasolla. Aiemmin seuranta on ollut mahdollista vain vuositasolla.

– Uusien tilastojen ansiosta kuntakohtaista ja myös seurakuntakohtaista tietoa ansiotulojen kehityksestä löytyy nyt huomattavasti aiempaa reaaliaikaisemmin, kerran kuukaudessa. Toivomme, että kunnat ja seurakunnat löytävät tilaston ja hyödyntävät sitä talouden suunnittelussa ja päätöksenteossa, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo.

Nyt ansiotulojen lisäksi kuukausitilastosta näkyvät myös eläkkeet, työttömyyskorvaukset ja muut veronalaiset sosiaalietuudet.

– Koska maksettuja etuuksia ja eläkkeitä on ilmoitettu tulorekisteriin vasta vuoden 2021 alusta, niistä löytyy vertailutietoa aiempaan vuoteen verrattuna vasta vuoden 2022 tammikuusta alkaen, Luokkanen summaa.