Koronatartunnat ovat laskussa Keski-Pohjanmaalla, mutta tilanne jatkuu vielä vakavana

Tauti kuormittaa edelleen keskussairaalaa. Koronaan liittyvien kuolemien määrä on lisääntynyt yhdellä viime viikosta.

Kokkolan rokotuskeskukseen entiseen Halpahallin myymälään voi mennä ilman ajanvarausta. Siellä rokotetaan myös kausi-influenssaa vastaan. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Soiten alueella todettiin viime viikolla 87 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 194, viikko sitten luku oli 306.

Sairaalahoidossa on nyt 9 koronaviruspotilasta. Pandemian alusta alkaen koronavirustautiin liittyviä kuolemia on ollut Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella kuusi, määrä on kasvanut yhdellä viime viikosta.

Uusista tartunnoista 66 prosenttia todettiin rokottamattomilla tai vajaan rokotussarjan omaavilla.

Kolmannes tartunnoista todettiin kaksi rokoteannosta saaneilla, niistä valtaosa oli perheen sisäisiä tartuntoja. Kahdesti rokotettu voi saada tartunnan, mikäli on pitkässä kontaktissa sairastuneeseen. Kaksi annosta saaneista valtaosa sairastaa taudin lievänä.

Kahden rokotteen läpi tartuntoja on tullut myös iäkkäille ja perussairauksia omaaville, joilla rokotusvaste on jo heikentynyt.

Soitessa otettiin viime viikolla 1570 koronatestiä, niistä 5,5 prosenttia oli positiivisia. Tartunnoista pystyttiin jäljittämään 80 prosenttia.

Yli 12-vuotiaista Keski-Pohjanmaalla on rokotettu nyt ensimmäisellä annoksella 88,6 %. Toisen rokotusannoksen on saanut 82,4 % alueen yli 12-vuotiaista.

Parhaillaan jaetaan myös kolmansia rokotuksia kaikille yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville yli 12-vuotiaille. Samalla influenssarokotuksen riskiryhmää kuuluvat voivat ottaa myös influenssarokotteen.