Oulun kaupungin mukaan huutokaupattavan museorakennuksen myynnistä ei vielä ole päätetty

Museorakennus Ainolan puolesta kerätty adressi luovutettiin Oulun päättäjille maanantai-iltapäivänä. Vetoomuksessa halutaan, että talo kunnostetaan nykyiseen museo- ja kulttuurikäyttöön.

Ainola-adressin luovuttivat Oulun historiaseuran puheenjohtaja Jukka Juntunen, Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistyksen varapuheenjohtaja Maria Julku sekä Merikoskikerhon puheenjohtaja Aapo Kukko ja sen otti kaupunginhallituksen puolesta hallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä. Kuva: Degerman Risto / Yle

Vetoomuksen allekirjoittajat haluavat, että kaupunki harkitsee vielä uudelleen päätöstä Ainolan historiallisen rakennuksen myymisestä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto laittoi talon myyntiin syyskuussa. Se perusteli päätöstä talon suurilla käyttökuluilla ja sillä, että kunnostaminen tulisi kalliiksi.

Kaupungilla ei ole valmiita suunnitelmia siitä, mihin Pohjois-Pohjanmaan museo siirtyisi, jos Ainola saneerataan muuhun käyttöön. Puheissa on ollut muun muassa ajatus siitä, että jatkossa museo saisi uudet tilat Tietomaan yhteyteen.

Vetoomuksen kaupungin puolesta vastaanottanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä korosti vastauspuheenvuorossaan, että lopullisia päätöksiä Ainolan kohtalosta ei vielä ole tehty.

Huutokaupalla haetaan hänen mukaansa tässä vaiheessa ennen kaikkea selvyyttä siihen, onko rakennukseen kiinnostusta myös kaupungin ulkopuolella.

– Asia ratkeaa kuitenkin vasta ensi vuoden alussa, hän sanoi.

Vetoomuksessa halutaan, että talo kunnostetaan nykyiseen museo- ja kulttuurikäyttöön. Adressin avasivat Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys, Oulun historiaseura ja Merikoskikerho.

Merikoskikerhon puheenjohtaja Aapo Kukko ihmettelee, miten kulttuuripääkaupungiksi valmistautuvassa Oulussa voidaan luopua vanhasta oululaisesta kulttuurirakennuksesta.

– Minä toivon, että tulee järkeä tähän kaaoksen keskelle ja ruvetaan miettimään asiaa uudestaan. Jos tästä halutaan eroon ja tämä myydään niin sitten pitäisi olla kunnon suunnitelma siitä, mihin museo sitten tulee.

Aapo Kukon mielestä nyt tehty myyntipäätös on ollut hätiköity.

– Myyntipäätös on omituinen, kun nyt tuolla vanhojen autojen seassa on yhtäkkiä museo myynnissä ja sen lähtöhinta on nolla euroa. Ei se ole oikein kulttuuripääkaupungille soveliasta toimintaa, sanoo Kukko.

Hän uskoo päätöksen vielä peruuntuvan, kun asia menee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Myös Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistyksen puheenjohtaja Eira Huusko-Kukkonen uskoo myyntipäätöksen peruuntumiseen.

– Kyllä tässä on vielä hyvin suuri mahdollisuus, että myyntiaikeet perutaan, ja että rakennukseen keksittäisiin sen tarkoitusperiä vastaavaa toimintaa, sanoo Eira Huusko-Kukkonen.

Vuonna 1931 valmistunut rakennus on toiminut yli 90 vuotta arkisto-, kirjasto- ja museorakennuksena. Nyt Oulun kaupunki pitää mahdollisena kaavoittaa rakennukseen esimerkiksi toimistotiloja.

Ainolasta tarjottu korkein hinta oli huutokaupat.com-palvelussa (siirryt toiseen palveluun)43 000 euroa maanantaiamuna 22. marraskuuta. Huutokauppa päättyy maanantaina 29. marraskuuta. Kaupungille voi tehdä myös perinteisen kirjallisen tarjouksen.

Lue lisää:

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.