“Mainosmies” sai murhasyytteen Ilpo Härmäläisen 27 vuoden takaisesta katoamistapauksesta

Syyttäjä vaatii 68-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta Turussa vuonna 1994 kadonneen juristin murhasta. Ilpo Härmäläisen ruumista ei ole löydetty.

Ilpo Härmäläisen katoamista käsiteltiin Ylen Poliisi-TV:ssä 15. marraskuuta 1994. Jutussa on lavastettua tilannekuvaa, joka perustuu viimeisiin Härmäläisestä tehtyihin havaintoihin.
Ilpo Härmäläisen katoamista käsiteltiin Ylen Poliisi-TV:ssä 15. marraskuuta 1994. Jutussa on lavastettua tilannekuvaa, joka perustuu viimeisiin Härmäläisestä tehtyihin havaintoihin.

Syyttäjä on nostanut syytteen yhtä henkilöä vastaan Turussa 3. elokuuta 1994 kadonneen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhasta.

Murhasta syytetty on entinen mainostoimistoyrittäjä. Hän oli kadonneen 33-vuotiaan lakimiehen Ilpo Härmäläisen liikekumppani. Syytetty tuomittiin aikanaan laskutuspetoksista, jotka liittyivät myös Härmäläiseen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan murhajutun ensimmäinen käsittelypäivä on 7. joulukuuta. Syytetyn avustaja Heikki Uotila kertoo, että mies kiistää syyllisyytensä asiaan.

Ilpo Härmäläinen katosi 3. elokuuta 1994 keskellä Turkua. Viimeinen varma havainto hänestä on Eerikinkatu 20 B-rapun edestä, kun mies oli poistumassa kotoaan.

Härmäläinen oli ilmoittanut vaimolleen menevänsä katsomaan mainosmiehen kanssa erästä asuntoa. Miehet olivat puhelinyhteydessä juuri ennen katoamista.

Poliisin mukaan Ilpo Härmäläinen nousi todennäköisesti auton kyytiin. Poliisi uskoo, että hän joutui surmatuksi varsin pian katoamishetken jälkeen. Härmäläistä on etsitty muun muassa Turun Airiston alueelta.

Murhasta syytetty mainosmies teki pari viikkoa Härmäläisen katoamisen jälkeen tutkintapyynnön poliisille. Hän väitti, että Härmäläisen yritys oli teettänyt keväällä 1994 hänen yhtiöllään lähes 800 000 markan (n. 195 000 euroa) hintaiset markkinatutkimukset ja jättänyt ne maksamatta.

Poliisi jatkaa Ilpo Härmäläisen etsintöjä edelleen. Kuva: Poliisi

Ketään ei ole tuomittu näin vanhasta murhasta

Vain kahdesti aiemmin Suomen rikoshistoriassa on nostettu syyte vähintään yhtä vanhasta rikoksesta. Vuonna 1960 tapahtuneesta Bodominjärven kolmoissurmasta nostettiin syytteet vuonna 2005. Espoon käräjäoikeus vapautti kolmesta murhasta syytetyn miehen myöhemmin samana vuonna.

Vuonna 1987 Viking Sally -aluksella tapahtuneista murhasta ja murhan yrityksestä nostettiin syytteet viime joulukuussa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vapautti syytetyn syytteistä. Tapauksen käsittely tulee jatkumaan hovioikeudessa.

Jos Härmäläisen murhasta syytetty tuomittaisiin elinkautiseen vankeuteen, se olisi Suomessa kaikkien aikojen pisin aika rikoksen ja rangaistuksen välillä. Murhaa lukuun ottamatta kaikki muut mahdolliset rikosnimikkeet ovat jo vanhentuneet.

Juttua täydennetty 23.11.2021 klo 10.41 syytetyn avustajan tiedolla.

Lisää aiheesta: