Los Angelesissa uusi rikostrendi: ryöstäjät seuraavat kotiovelle ja uhkaavat aseella ravintolaterassien ruokailijoita

Röyhkeistä ryöstöistä on tullut pandemia-aikana arkipäivää varsinkin West Hollywoodissa. Kuuluisalla ostoskadulla Melrose Avenuella shoppailijoilla voi olla pippurisumute taskussa.

Hollywoodissa asuva Charlene Alvadaro kertoo paikallisten luopuneen arkisista asioista rikollisuuden lisääntymisen vuoksi.
Hollywoodissa asuva Charlene Alvadaro kertoo paikallisten luopuneen arkisista asioista rikollisuuden lisääntymisen vuoksi.

Los Angelesissa on havahduttu viime kuukausina entistä röyhkeämpiin ryöstöihin, joita tapahtuu jopa keskellä päivää. Niihin kuuluu koti- ja terassiryöstöjä, katuanastuksia ja ryöstöjä, joissa jopa 30 varasta iskee lukuskaupan ikkunat mäsäksi ja nappaa mukaansa designer-tuotteita.

Ryöstöt ovat keskittyneet etenkin Melrose Avenuelle West Hollywoodiin, joka on oma kaupunkinsa Los Angelesissa.

Kampaaja Charlene Alvadaro on asunut West Hollywoodissa vuoden. Keskiluokkainen omakoti- ja pientaloalue oli hänen mukaansa rauhallinen vielä vuosi sitten.

– Väkivaltarikoksia tapahtuu nyt jopa päivisin. Alueella pitkään asuneet ihmiset eivät enää tunne oloaan turvalliseksi, eivätkä edes uskalla kävelyttää koiriaan iltaisin, Alvarado sanoo.

Varakkaat uhrit ryöstetään kotiportilla

Tämän syksyn uusi ilmiö ovat olleet kotiryöstöt.

Viimeisimmässä ryöstössä kaksi autoa seurasi Hollywoodissa illan viettänyttä pariskuntaa ja piiritti heidät, kun he parkkeerasivat kotipihalleen. Rikolliset pakenivat Rolex-kello ja muita arvoesineitä mukanaan.

Tällaisten ryöstöjen kohteeksi (siirryt toiseen palveluun) on joutunut myös julkisuuden henkilöitä, kuten Beverly Hillsin täydelliset naiset -sarjassa esiintyvä Dorit Kemsley.

Tänä vuonna aseellisia kotiryöstöjä on jo tehty 110 (siirryt toiseen palveluun). Niitä ovat tehtailleet ainakin kuusi eri jengiä.

Monet West Hollywoodin asukkaat ovat huolissaan rikollisuuden lisääntymisestä ja joutuvat rajoittamaan elämäänsä turvattomuuden tunteen takia. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Kun koronarajoituksia alettiin höllentää loppukesästä, Los Angelesin asukkaat lähtivät neljän seinän sisältä ulkoterasseille ruokailemaan. Ihmispaljous ei jäänyt järjestyneiltä rikollisjengeiltä huomaamatta.

Ryöstäjät ilmestyivät vakavaraiselta näyttävän ruokailijan viereen keskellä päivää ja nappasivat tämän lompakon ja arvoesineet aseella uhaten. Sitten he hyppäsivät odottavaan autoon ja karauttivat tiehensä.

Tähän asti merkittävimmän saaliin saivat kolme tunnettua jengiläistä, jotka varastivat puolen miljoonan dollarin rannekellon italialaisravintolan terassilla (siirryt toiseen palveluun) Beverly Hillsissa. Heidät saatiin kiinni, ja heitä odottavat on jopa 20 vuoden tuomiot.

Poliisi syyttää ilmiöstä 3D-tulostettuja aseita

Los Angelesin poliisi on kehottanut yleisöä varovaisuuteen julkisilla paikoilla ja ajamaan välittömästi lähimmälle poliisiasemalle, jos epäilee jonkun seuraavan perässään.

Poliisi on myös varoittanut sosiaalisessa mediassa West Hollywoodin asukkaita ja turisteja ryöstöistä. Aseelliset ryöstöt ovat lisääntyneet Melrose-kadulla peräti 65 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Nuoret jonottavat vain pari päivää auki olevaan popup-liikkeeseen Melrose-kadulla West Hollywoodissa 20. marraskuuta. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Koko Los Angelesissa ryöstely on tänä vuonna kasvanut 17 prosentilla.

Poliisi on huolestunut trendistä ja pitää yhtenä syynä siihen niin sanottuja ghost gun -aseita eli 3D-tulostimella tehtyjä aseita.

Rikolliset, jotka eivät voi omistaa tai ostaa aseita aiempien tuomioidensa takia, siirtyvät yhä useammin hankkimaan niitä laittomasti ja edullisesti. Kotona kootuissa aseissa ei ole sarjanumeroita, joten niitä on lähes mahdoton jäljittää.

Vuoden alusta lähtien kymmeniä ryöstöjä (siirryt toiseen palveluun) on tehty jäljittämättömillä aseilla.

Ryöstäjien tähtäimessä kellot, laukut ja korut

Melrose Avenue on tunnettu katumuotiliikkeistään ja erikoisputiikeistaan ja on myös turistien suosiossa.

Rikolliset valitsevat uhrikseen henkilöitä, joilla on arvokoruja, kelloja ja designer-laukkuja.

– Juuri eilen tuossa risteyksessä ryöstettiin Rolex-kello jalankulkijalta aseella uhaten, kertoo vartija Isaiah Willer Ylelle.

Päästä varpaisiin aseistettu Willer vartioi katumuotia, urheiluvaatteita ja merkkilenkkareita myyvän Coolkicks-kaupan edessä. Samantyyppisiä liikkeitä on nykyään joka korttelissa Melrosella.

Isaiah Willer vartioi Coolkicks-kaupan ja sen edustan turvallisuutta. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Toisen urheiluliikkeen työntekijä ammuttiin kuoliaaksi elokuun lopussa (siirryt toiseen palveluun), kun hän lähti selvittämään asiakkaiden välille syntynyttä kiistaa. Ampuja oli 16-vuotias.

– Saatan kaupan työntekijät autoihin, jos he ovat pysäköineet sivukadulle. Sinne ei ole turvallista mennä pimeällä, Willer tietää.

Toissa viikolla ruokakaupasta ulos tullutta miestä puukotettiin kadulla kasvoihin samalla alueella. Mies, joka yritti estää rikollisia ryöstämästä tyttöystäväänsä, puolestaan ammuttiin (siirryt toiseen palveluun)Sunset-bulevardilla noin viikko sitten.

Pippurisumute taskussa

Parin tunnin aikana viiden korttelin alueella Melrosella näkyy vain yksi poliisiauto, vaikka poliisi on sanonut lisänneensä partiointia alueella.

Liikkeiden omistajat pelkäävät, että turistit ja jouluostosten tekijät alkavat karttaa ostoskatua, jos rikosaaltoa ei saada hallintaan.

Vielä kauppa käy kuitenkin vilkkaana. Shoppailijoita on tullut jutuntekopäivänä ainakin muualta Yhdysvalloista, Latviasta, Sveitsistä, Ranskasta ja Ruotsista.

Tyler Princen mielestä Melrosen alueen ilmapiiri on muuttunut viime vuosista. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Utahin osavaltiossa asuva Tyler Prince on hämmästynyt liikkeiden palkkaamien vartijoiden määrästä. Hän on vierailulla West Hollywoodissa asuvan ystävänsä luona.

– Melrosen sivukatujen tunnelma on nykyään epämääräinen. En tuntisi oloani turvalliseksi täällä yksin, Prince myöntää.

Ostoksilla ystävänsä kanssa oleva Claudia Ngyen on varautunut pahimpaan.

– En ole juurikaan shoppaillut Melrosella pandemian jälkeen, mutta kannan nykyään laukussani pippurisumutetta. Tarkkailen ympäristöäni, enkä liiku yksin, Ngyen kertoo.

Claudia Ngyen pitää aina mukanaan pippurisumutetta. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Sully James istuu kadulla veljensä kaupan edessä. Hänen mukaansa rikollisuus on lisääntynyt huomattavasti kaikkialla Los Angelesissa.

– Työttömyyskorvaukset ovat loppuneet tai vähentyneet. Ihmiset ovat epätoivoisia, etenkin ne, joilla oli työpaikka ennen pandemiaa ja jotka menettivät sen. He eivät halua enää takaisin nälkäpalkkaa maksaviin hanttihommiin, vaan turvautuvat niiden sijaan rikoksiin, James uskoo.

New Yorkissa asuva Sully James käy usein Los Angelesissa veljensä luona. Hän edistää kadulla veljensä karkkikaupan myyntiä. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Hänen mielestään rikollisuuden kasvuun on syynä myös poliisivastaisuus, joka on johtanut lainvartijoiden ja määrärahojen vähentämiseen. Viime vuonna Yhdysvalloissa monet alkoivat vaatia resurssien leikkaamista poliisin liiallisen voimankäytön vuoksi.

Sully James uskoo, että poliisi voi haluta näpäyttää kansalaisia luottamuksen puutteesta, eikä aina reagoi rikoksiin niin nopeasti kuin voisi.

Hän näki edellispäivänä, kun useita poliisiautoja karautti paikalle selvittämään Rolex-ryöstöä.

– Se oli kuitenkin liian myöhään, sillä epäilty oli jo paennut saalis mukanaan.

Lue myös: