Työvoiman saatavuudessa haasteita Lapissa

Työvoimaa hankkineista lappilaisista toimipaikoista joka toinen on kokenut rekrytointiongelmia.

Lapissa on tällä hetkellä haasteita etenkin matkailun kausiluonteisen työvoiman saatavuudessa. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Työttömien määrä jatkaa Lapissa palautumistaan kohti tilannetta ennen koronapandemiaa, kertoo Lapin ely-keskus. Samalla työvoiman saatavuuden haasteet ovat lisääntyneet entisestään.

Lapin TE-palveluihin ilmoitettiin lokakuun aikana 4 000 työpaikkaa. Alkuvuonna paikkoja on ilmoitettu avoimeksi jo lähemmäs 30 000, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina koko vuoden aikana.

Ely-keskus kertoo, että työnantajahaastattelun mukaan työvoimaa hankkineista lappilaisista toimipaikoista joka toinen on kokenut rekrytointiongelmia. Ongelmia kokeneiden osuus oli Lapissa maan korkein.

Tällä hetkellä haasteita on etenkin matkailun kausiluonteisen työvoiman saatavuudessa, kun yritysten työvoimatarpeiden arviointi on ollut koronatilanteesta johtuen vaikeaa.

Ely-keskuksen mukaan Lapissa työttömiä oli lokakuun lopussa 17 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä on jo puolittunut viime vuodesta.

Tyttömien osuus työvoimasta oli maakunnassa lokakuun lopussa 11 prosenttia. Alin se oli Pohjois-Lapissa sekä Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukunnissa, korkein Itä-Lapissa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.