Vanhemmiltaan tanskalaistettaviksi viedyt grönlantilaislapset vaativat nyt korvauksia – "He menettivät perheensä, kielensä ja kulttuurinsa"

Grönlannista vietiin 1950-luvulla 22 lasta pakkotanskalaistettaviksi osana Grönlannin modernisointihanketta. Palattuaan Grönlantiin useat menettivät yhteyden vanhempiinsa.

Perheiltään vuonna 1951 viedyille lapsille luvattiin parempaa elämää sekä mahdollisuutta palata Grönlantiin tanskalaisen kasvatuksen saaneena mallikansalaisena. Kuva: Ulrik Pedersen/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Kuusi Grönlannin alkuperäisväestöön kuuluvaa henkilöä vaatii Tanskan valtiolta korvauksia 1950-luvulla suoritetusta sosiaalisesta kokeesta, jonka myötä heidät vietiin lapsuudessa tanskalaistettaviksi.

Tanskassa pohdittiin 1950-luvulla uusia tapoja modernisoida Grönlantia, ja ratkaisuksi keksittiin "uudenlaisen grönlantilaisen" luominen, BBC kirjoittaa. Valtio vei vuonna 1951 vanhemmiltaan 22 lasta kasvatettavaksi Tanskaan. Lapsille luvattiin parempaa elämää sekä mahdollisuutta palata Grönlantiin tanskalaisen kasvatuksen saaneena mallikansalaisena.

Heistä viimeiset elossa olevat kuusi henkilöä ovat nyt seitsemissäkymmenissä ja vaativat Tanskan pääministeri Mette Frederiksenille lähettämässään kirjeessä 33 600 euron korvausta menetetystä lapsuudesta.

– He menettivät perheensä, kielensä, kulttuurinsa ja kuulumisen tunteensa, heidän asianajajansa Mads Pramming kertoo Politiken-lehdelle.

Kun lapset palautettiin Grönlantiin, heidät asutettiin orpokotiin perheidensä sijaan. Monet menettivät näin yhteyden perheisiinsä kokonaan.

Pramming sanoo, että pääministerin toimistolla on kaksi viikkoa aikaa vastata, tai hän haastaa valtion oikeuteen. Tanskan viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet asiaa.

Nykyään autonominen Grönlanti oli Tanskan siirtomaa vuoteen 1953 saakka.

Pääministeri Frederiksen esitti virallisen anteeksipyynnön tapauksesta joulukuussa.

– Emme voi muuttaa tapahtunutta, mutta voimme kantaa vastuumme ja pyytää anteeksi niiltä, joista meidän olisi pitänyt huolehtia mutta emme niin tehneet, Frederiksen sanoo.

Lue lisää aiheesta: