Jopa 600 euron kuukausimaksu vie yksityisen päivähoidon mahdollisuuden monelta helsinkiläiseltä – Touhula-johtaja: "Helsinki eriarvoistaa perheitä"

Helsingissä on puolentoista vuoden aikana lopettanut pian 16 yksityistä päiväkotia. Helsingissä ei ole käytössä perheille palveluseteliä, jolla yksityisen varhaiskasvatuksen hintaa kompensoidaan. Tämä voi olla osasyy siihen, ettei toiminta kannata pääkaupungissa.

Touhula-päiväkodin lapsia ulkoilemassa Puistolassa, Helsingissä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Vanhan kansakoulun ikkunoissa on vanerit. Tyhjillään seisova kouluvanhus Helsingin Puistolassa on joutunut ilkivallan kohteeksi.

Helsingin kaupungin omistaman koulurakennuksen remontti viipyy. Yksityisen Touhula-ketjun päiväkoti joutuu toimimaan sen pihalla parakissa. Neuvottelut koulurakennuksen mahdollisesta tulevasta käytöstä ovat kaupungin ja yrityksen välillä kesken.

Keltaisiin huomioliiveihin sonnustautuneet lapset juoksevat kasvattajiensa kanssa jonossa parkkipaikan läpi suurelle, aidatulle ulkoilualueelle. Koska koulurakennus on säpissä, lapsilla on sisäliikuntaa maanantaisin tien toisella puolella kirkon jumppasalissa.

Pohjois-Helsingissä sijaitseva Puistola on lapsiperheiden suosima asuinalue ja päiväkoteihin on jonoa. Niin myös tähän yksityiseen liikuntapäiväkotiin. Se jää pian ketjun ainoaksi Touhula-päiväkodiksi Helsingissä, ketjun Etelä-Suomen aluejohtaja Pirjo Kosonen harmittelee.

Talousongelmien kanssa jo jonkin aikaa kamppailleen yrityksen saneerausohjelma hyväksyttiin 9.11.2021.

– Pääsyy on ollut hintataso, eli kuntien maksaman palvelusetelin arvo tai yksityisen hoidon tuen arvo, sekä se, että joka paikassa ei ole ollut riittävästi lapsia eli päiväkotimme ovat olleet vajaita, Kosonen toteaa.

Tässä tilanteessa asiakasmaksujen nosto ei ollut yritykselle vaihtoehto.

Touhula-päiväkoti toimii Helsingissä vanhan Puistolan kansakoulun pihalla parakkirakennuksessa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Touhula-päiväkodit sulki päiväkotejaan kolmeen otteeseen

Oululaislähtöinen Touhula-ketju pyöritti parhaimmillaan koko maassa 180 päiväkotia. Nyt jäljellä on 120.

Helsingissä toimineista yhdestätoista päiväkodista kymmenen joutui lopettamaan.

Helsingissä ei ole käytössä perheille palveluseteliä, jolla yksityisen varhaiskasvatuksen hintaa kompensoidaan. Naapurikaupungeissa Espoossa ja Vantaalla palveluseteli on käytössä.

Helsingissä perhe voi saada yksityiseen päiväkotiin yksityisen hoidon tukea Kelasta. Tuki muodostuu lakisääteisestä hoitorahasta, tulosidonnaisesta hoitolisästä ja Helsinki-lisästä. Sen jälkeenkin hoito yksityisessä päiväkodissa maksaa Helsingissä 300–600 euroa kuussa. Julkisella puolella hoito maksaa kalleimmillaan 288 euroa kuussa.

Yksityisen hoidon tukea on Helsingissä nostettu edellisen kerran vuonna 2018. Uutta korotusta valmistellaan, mutta se ei ehdi enää pelastamaan Touhula-päiväkoteja. Kaikille lakkautettujen päiväkotien lapsille on kuitenkin jo löytynyt uusi hoitopaikka.

Vaikka viimeiset kaksi vuotta ovat olleet Touhula-päiväkodeille vaikeita, yritys on nyt saneerattu ja jäljelle jääneiden päiväkotien tarina jatkuu.

 • Kunnallisessa ja yksityisessä päivähoidossa on jonkin verran eroja. Listasimme tähän juttuun muutamia hyviksi ja huonoiksi yleisesti koettuja asioita molemmista.

Kunnan tai kaupungin järjestämä:

Plussat

 • halvempi hinta
 • sijainti lähellä kotia
 • laajemmat aukioloajat, mahdollisuus ilta-, yö-, ja viikonloppuhoitoon
 • toiminnan jatkuvuus

Miinukset

 • suuret ryhmäkoot
 • suuret päiväkodit
 • vaihtuva henkilöstö
 • ei erikoistumista

Yksityinen:

Plussat

 • pienet ryhmäkoot
 • pienet päiväkodit
 • erikoistuminen

Miinukset

 • kalliimpi hinta
 • vähemmän joustavat kellonajat hoidossa
 • kaikissa ei joustoa hinnoissa/ hoitopäivissä
 • toiminnan jatkumisen ennakoimattomuus
Helsingin Puistolan vanha kansakoulu odottaa kunnostusta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Syitä yksityisten päiväkotien ahdinkoon on monia

Helsingissä on puolentoista vuoden aikana lopettanut lähemmäs toistakymmentä yksityistä päiväkotia. Touhula-päiväkotien lisäksi myös muita toimijoita on lopettanut.

Joihinkin päiväkoteihin ei tullut yhtään uutta hakemusta (siirryt toiseen palveluun), kertoi Helsingin Uutiset jo huhtikuussa.

Helsingin yksityisestä varhaiskasvatuksesta vastaava päällikkö Riikka Reunanen myöntää, että tilanne on poikkeuksellinen.

– En voi sanoa, että tämä olisi mitenkään tavallista, että lopettaneiden päiväkotien lukumäärä on näin suuri, hän sanoo.

Yhtenä syynä tilanteeseen voi olla kaupungin toteuttama tulorajojen nosto, Reunanen arvioi. Se laski kaupungin järjestämän varhaiskasvatuksen hintaa monen perheen kohdalla ja teki sen houkuttelevammaksi useammalle.

Tulorajojen noston jälkeen kahden lapsen varhaiskasvatus kaupungin päiväkodissa maksaa kalleimmillaan 403 euroa kuukaudessa ja esimerkiksi Touhula-ketjun päiväkodissa Helsingissä 750 euroa kuukaudessa.

Touhula-ketjun aluejohtaja Pirjo Kososen mielestä Helsingissä yksityinen varhaiskasvatus ei ole aidosti mahdollinen vaihtoehto kaikille. Helsingissä siitä puhutaankin vain kunnallista täydentävänä vaihtoehtona.

– Helsinki eriarvoistaa perheitä sillä, että he eivät voi tasavertaisesti hakeutua yksityiseen päiväkotiin kuin kunnalle nimenomaan sen hintaeron takia, Kosonen toteaa.

Lopettamaan joutuneet yksityiset päiväkodit ovat myös pettyneet siihen, ettei Helsingiltä tullut riittävää kädenojennusta korona-aikaan toiminnan pelastamiseksi. Mitkään korona-tuet eivät koskeneet yksityisiä päiväkoteja eikä vuokravapautuksia annettu edes kaupungin tiloissa toimineille päiväkodeille.

Touhula-ketjun Puistolan liikuntapäiväkodin lapsia pihalla. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Helsingin yksityisten päiväkotien kirjo on laaja

Helsingissä toimii reilu toistasataa yksityistä päiväkotia eri teemoilla, eri puolilla kaupunkia. Tavallisimpia ovat eri kielipainotusten ja tiettyyn pedagogiikkaan painottuvat päiväkodit. Niiden lisäksi löytyy esimerkiksi liikuntaa, ulkoilua, musiikkia, ympäristöarvoja tai vaikkapa ihmissuhdetaitoja painottavia päiväkoteja.

Perhe joutuu itse selvittämään päiväkodin toiminnan sisällön ja sen tason joko kokemuksen, ihan perinteisen puskaradion tai sosiaalisen median kaupunginosasivustojen keskustelujen kautta.

Helsingin kaupungin yksityisen varhaiskasvatuksen päällikkö Riikka Reunanen kertoo, että yksityiset päiväkodit painottuvat vauraimmille alueille Etelä-Helsinkiin.

– Etelä-Helsingissä on eniten, noin 16 prosenttia kaikista yksityisistä päiväkodeista ja vastaavasti itäisessä Helsingissä on vähiten, noin viisi prosenttia, hän summaa.

Touhula-päiväkodit kävi koettamassa onneaan myös Itä-Helsingissä. Kivikon kaupunginosassa toiminut päiväkoti oli suosittu ja se oli täynnä, mutta Helsingin hintatason vuoksi päiväkodin toiminta oli taloudellisesti kannattamatonta.

– Olemme todenneet, että Helsinki ei ole yhtä hyvä kumppani kuin joku muu kunta. Helsingissä ei ole keskitettyä palveluohjausta, kun perhe hakee varhaiskasvatuspaikkaa, jolloin palveluohjaaja voisi tasavertaisesti tarjota yksityistä ja kunnallista, Kosonen sanoo.

Yksityisen tai kaupungin oman päiväkodin valintaan vaikuttavat perheissä monet syyt.

Kaikille yksityisen päivähoidon hinta tai sijainti ei ole ongelma ja esimerkiksi suppeammat aukioloajat riittävät hyvin. Tärkeämpää voi olla päiväkodin erikoistuminen ja joidenkin tarjoamat maksulliset lisäpalvelut, vaikkapa yksityiset balettitunnit.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 1.12.2021 kello 23 saakka.