Kiina haluaa nyt myös netin fanisivustot kuriin – teinihehkutuksen tilalle tarkasti valvottua nuorisokulttuuria

Kiinan johto haluaa hallita aiempaa tarkemmin sitä, millaisia vaikutteita kiinalaisnuoriso imee internetistä.

Kiinankanadalaista laulajaa ja näyttelijää Kris Wuta syytetään raiskauksesta. Hän esimerkki Kiinan viranomaisten paheksumasta tähdestä, jonka striimaaminen on nyt kielletty. Kuva: STELLA Pictures / Splash News

Naiselliset popin miestähdet: kielletään. Lasten ja nuorten nettipelaaminen: rajataan viikonloppuihin. Laajat fanien ylläpitämät sivustot: pannaan kuriin.

Kiinan viranomaisilla on viime aikoina riittänyt kiirettä uusien säännösten käyttöönotossa. Viimeisin on tiistaina julkaistu (siirryt toiseen palveluun) Kiinan internethallinnon ukaasi, joka rajoittaa voimakkaasti julkkisten fanisivustoja ja mainontaa.

Sivustoilla on ollut ylilyöntejä (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi kesällä fanisivusto pyrki organisoimaan kampanjaa raiskauksesta pidätetyn laulajan, Kris Wun vapauttamiseksi.

Toisessa tapauksessa laulukilpailun osallistujien fanit pyrkivät keväällä vaikuttamaan voittajan valintaan ostamalla kilpailua tukevan meijerialan yrityksen tuotteita ylenmäärin. Sen seurauksena miljoonilla euroilla maitoa kaadettiin tarpeettomana viemäriin.

Jatkossa Kiinan viranomaiset muun muassa kieltävät levittelemästä fanisivustoilla musiikin ja elokuvateollisuuden tähtien henkilökohtaisia mieltymyksiä ja elämää. Tekstimainonnan kitkemiseksi mainonta pitää keskittää sivustolla yhteen paikkaan ja merkitä selkeästi.

Sivustojen perustajien pitää hyväksyttää sivusto tähtien edustajilla, esimerkiksi elokuvatähtien studioilla. Kiina määrää ne vastaamaan fanisivustojen sisällöistä. Tähtien omia sivustoja (siirryt toiseen palveluun) saa olla vain yksi kutakin somealustaa kohden, ja someyhtiöiden on vastattava niiden sisällöstä.

Sing! Chinan kaltaiset laulukilpailut synnyttävät myös fanisivustoja, mutta jatkossa niiden määrää ja sisältöä valvotaan tiukasti. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Shutterstock / AOP

Tavoitteena "terve" internet

Myös Kiinan hallinnon tukema esiintyvien taiteilijoiden yhdistys julkaisi tiistaina 88 nimen mustan listan (siirryt toiseen palveluun). Listalla olevat eivät saa esiintyä internetstriimeissä. Myös raiskauksesta syytetyn Kris Wun nimi on listalla.

Viranomaiset perustelevat määräyksiä sillä, että internetistä halutaan luoda myönteinen ja terve ympäristö juorujen ja huhujen ja tähtikultin sijaan.

Taustalla on laajempi yhteiskunnan kurikampanja. Sanomalehti Financial Timesin haastattelema (siirryt toiseen palveluun) asiantuntija katsoo, että Kiinan hallitukselle internetin ja sosiaalisen median valvonta on olennaisen tärkeää.

– He näkevät siinä potentiaalin organisoida ja mobilisoida. Hallitukselle se on hyvin iso huolenaihe, sanoi Australian Kansallisen yliopiston Kiina-asiantuntija Yun Jiang.

Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kertoi syyskuussa, että hallitus haluaa nuorison ohella muunkin yhteiskunnan ja talouden entistä vahvemmin kommunistisen puolueen alaisuuteen.

Viime viikolla Kiinan viranomaiset (siirryt toiseen palveluun) kertoivat sulkeneensa kesän jälkeen yli 20 000 laittomana pitämäänsä tiliä ja poistaneensa yli 400 000 viestiä.

Mitä mieltä olet sosiaalisen median sisältöjen valvonnasta ja Kiinan toimista? Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan 25. marraskuuta klo 23 saakka.

Lue lisää: