HUS otti käyttöön Suomessa kehitetyn potilasturvallisuutta parantavan luunleikkausmenetelmän

Kyseessä on uudenlainen luunleikkaukseen tarkoitettu terä, joka on kehitetty Suomessa. Kirurgian alaan kuuluva innovaatio on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla. 

HUS-alueen neurokirurgia on keskitetty neurokirurgian klinikkaan Töölön sairaalassa. Kalllo- ja selkäydinleikkauskia tehdään kymmeniä viikossa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa kehitetty luunleikkausmenetelmä helpottaa kirurgien työtä sekä nopeuttaa potilaiden toipumista neurokirurgisissa leikkauksissa.

Suomessa tehdään vuosittain tuhansia neurokirurgisia leikkauksia, joissa joudutaan poraamaan kalloa tai selkärankaa. Pehmytkudos eli esimerkiksi aivokalvot, aivokudos, hermot ja verisuonet voivat olla leikkauksen yhteydessä toisinaan vaarassa vaurioitua.

Keksinnön on kehittänyt Surgify Medical Oy yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kanssa.

– Uusi teknologia lisää potilasturvallisuutta, nopeuttaa ja helpottaa kirurgin työtä ja suojelee tärkeitä kudoksia leikkauksen aikana. Joissain tilanteissa se voi pelastaa jopa ihmishenkiä, sanoo Surgify Medical Oy. :n toimitusjohtajan ja tutkijan Visa Sippola.

Ensimmäiset leikkaukset tehty

Ensimmäiset leikkaukset uudella laitteella suoritettiin Helsingissä Töölön sairaalassa viime kuussa. Leikkauksia on tarkoitus jatkaa neurokirurgian klinikalla syksyn mittaan.

Sippolan mukaan leikkauksen tyypistä riippuen eriasteisten pehmytkudosvaurioiden riski voi olla jopa 30 prosenttia. Näitä uusi työkalu pyrkii eliminoimaan.

Kyseessä on muutaman millimetrin mittainen erikoisvalmisteinen laite poranterän ympärillä, joka työntää luuta pehmeämpää kudosta poran tieltä.

Turvallisesta ja tarkasta terästä on hyötyä neurokirurgisten vammojen tai kasvainten leikkauksissa. Kun potilaan pehmytkudosta ei vaurioidu leikkauksessa, on toipuminen yleensä nopeampaa.

EU-alueella myyntiin ja käyttöön hyväksyttyä laitetta varten on perustettu vuonna 2017 startup yritys, joka on kerännyt rahaa kehittämistyöhön 4,7 miljoonaa euroa.. HUSissa on tarkoitus ottaa laite laajempaan käyttöön ensi vuonna.

Laitteen kehittäjäyhtiö toivoo innovaatiolle tulevaisuudessa laajempia markkinoita muun muassa Pohjoismaista ja muualta Euroopasta.

Merkittävä laite

Käytännössä neurokirurgiassa on käytössä kahdenlaisia teriä, jotka uusi pora voisi korvata.

HUSin neurokirurgian linjajohtaja ja professori Mika Niemelä pitää uutta laitetta merkittävänä. Selkäkirurgian leikkauksissa poraa tarvitaan, jotta päästään selkäydinkanavan puolelle. Kalloleikkauksissa poraa tarvitaan esimerkiksi luuhun kiinnittyneiden kasvainten poistamiseksi.

– Kyllä se on merkittävä. Meillä on tähän saakka ollut käytössämme kahdentyyppisiä porankärkiä. Toinen on ruusuporankärki, josta englannissa puhutaan cutting drill -terästä. On myös niin sanottu timanttikärki, joka on hyvin hienojakoista metalliseosta. Se on ruusuporaa turvallisempi, mutta poraaminen kestää kauemmin.

– Uudella terällä on molempien hyvät ominaisuudet. Se ei täristä, se säästää pehmytkudoksia ja on tehokas eli se tekee leikkauksista nopeampia ja turvallisempia, Niemelä vertaa.

Potilaan kannalta nopeus on etu.

– Aina on eduksi, jos toimenpiteen kesto lyhenee. Kaikki tekijät yhdessä leikkauksen nopeuden ja turvallisuuden parantamiseksi ovat eduksi. Nopeuskilpailu tämä ei ole, mutta on selvää, että jos toimenpide kestää lyhyemmän aikaa silloin siihen liittyy vähemmän myös riskejä, toteaa Niemelä.