Raija Malkalle Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto

Suomen Taiteilijaseura on myöntänyt vuoden 2021 kuvataiteilijapalkinnon Helsingissä ja Lissabonissa työskentelevälle Raija Malkalle.

Taiteilijaseuran vuosittain myöntämä tunnustus annetaan ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Tiistaina sen sai Raija Malka. Kuva: Maarit Kytöharju

Kuvataiteilija Raija Malka tunnetaan erityisesti tilallisista, paikkasidonnaisista ja poikkitaiteellisista teoksistaan.

Tekstiilitaidetta ja maalausta opiskellut Malka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1985. Nykyisin hän työskentelee Helsingissä ja Lissabonissa.

Raija Malkalla on ollut näyttelyitä muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Portugalissa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Japanissa.

Hänen teoksiaan nähtiin yhdessä säveltäjä Kaija Saariahon kanssa toteutetussa Blick-näyttelyssä (siirryt toiseen palveluun)taidemuseo Amos Rexissä viime kesänä.

Raija Malka Blick-teoksen yhden osion edessä. Blickin tematiikkaan kuuluu matkustaminen ja liike. Huomaa myös tarkoin mietitty värimaailma. – Kuin kerrostaloa olisi rakentanut, Malka toteaa projektin tekemisestä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Näyttely oli osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa. Ylen haastattelussa Raija Malka kuvaili tuolloin näyttelyä fyysiseksi kokemukseksi.

– Kokemuksena tämä näyttely on äärimmäisen fyysinen. Tänne ei tulla etsimään, missä taideteos sijaitsee, vaan kun tulet ovesta sisään, astut suoraan taideteokseen, hän totesi.

Voit lukea koko jutun täältä:

Malka on monipuolinen taiteilija

Suomen Taiteilijaseuran palkinto on taiteilijakollegoiden vuosittain myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Malka on myös tehnyt pitkän uran teatteri- ja oopperalavastajana, pukusuunnittelijana sekä opettajana.

– Suomen Taiteilijaseura haluaa valinnalla kunnioittaa Raija Malkan monipuolista uraa, sanoo Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki.

– Malka on luonut ennakkoluulottomasti yhteyksiä eri taidelajien välillä esimerkiksi näyttämölavastustensa kautta ja yhteistyöllä säveltäjä Kaija Saariahon kanssa, hän jatkaa.

Kuvataiteilijapalkinto on suuruudeltaan 7000 euroa.

Suomen Taiteilijaseura on myöntänyt palkintoa vuodesta 1997 lähtien. Viime vuonna se myönnettiin kuvanveistäjä Petri Eskeliselle.

Taiteilijaseura on vuonna 1864 perustettu kuvataiteen vaikuttaja- ja asiantuntijajärjestö, joka edustaa yli 3 000 ammattitaiteilijaa.