Suomen ykköskuusi saapui Turun tuomiokirkon edustalle Säkylästä – katso aamuinen kaato-operaatio videolta

Säkylässä kasvanyt pihakuusi saa kunnian koristaa Turun tuomiokirkon edustaa joulunajan. 23-metrinen kuusi kaadettiin keskiviikkoaamuna, ja se saapui Turkuun alkuiltapäivästä.

Valtakunnan ykköskuusi nousi ilmaan ja lavetille Säkylässä
Valtakunnan ykköskuusi nousi ilmaan ja lavetille Säkylässä

Turun tuomiokirkon joulukuusi tulee tänä vuonna Säkylästä. Kuusen hakureissun toteuttava Kuntec sai jälleen muutamia tarjokkaita, mutta mitat täyttävää kuusta ei lähempää Turkua löytynyt.

Kuusi on 23 metriä korkea, ja se kasvoi omakotitalon pihalla. Lahjoittaja Jarkko Karjalainen pitää kuusen lahjoittamista kunnia-asiana. Kuusen kaato alkoi keskiviikkona aamun valjettua.

– Kuusi pitää joka tapauksessa kaataa jossain vaiheessa. Se saattaa myös kaatua myrskyssä, joten olemme valmiita luopumaan siitä, kertoi Karjalainen ennakkoon.

Tämä kuusi on seuraava valtakunnan ykköskuusi. Kuva: Arash Matin / Yle

Puoli yhdeksän aikoihin keskiviikkoaamuna alkoi moottorisaha laulaa. Nopeasti kuusen runko saahtiin sahattua ja joulupuu irtosi maasta.

– Tämä on mennyt ihan putkeen tähän asti, toivotaan, että menee loppuun asti, kuusivastaava Saraste kommentoi.

Hän on ollut mukana kaatamassa ainakin 15 kuusta Turun tuomiokirkon edustalle.

– Kuusen sahaaminen on se nopein vaihe, sitominen lavetille vie jonkin aikaa. Oksat sidotaan niin, etteivät ne katkea, ja ettei kuusi ole liian suuri kuljetettavaksi.

Jaana Saraste tutki kannosta kuusen vuosirenkaita ja arvioi puun iäksi noin 55–60 vuotta. Painoa kuusella oli tällä kertaa 3 900 kiloa.

Jaana Saraste tutki kuusen vuosirenkaita. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Valot sytytetään lauantaina

Kuusen kuljettaminen Turkuun vei tavallista kauemmin. Se tuotiin Vanhaa Tampereentietä pitkin keskipäivällä. Kuusi pääsi perille suunnitellusti kello 14 aikaan, vaikka jäisten tienpintojen arveltiin hidastavan kuljetusta.

Jonkin verran turkulaisia kerääntyi seuraamaan kuusen pystytystä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Joulukuusen valot sytytetään lauantaina.

Kauniisti valaistu kuusi on koristanut Tuomiokirkontoria joulun aikaan jo 1900-luvun alusta asti.

Kuusta aseteltiin kirkon edustalla olevaan asennuskaivoon. Kuva: Johanna Manu / Yle

Perinteisesti Turun Tuomiokirkon kuuselle asetetut vaatimukset ovat olleet 20–25 metrin pituus, tasamuotoisuus ja sopusuhtaiset oksat, jotka nykyään saavat kantaa yli 700 lamppua.

Kuusi saatiin sujuvasti pystyyn Turun tuomiokirkon edustalle, ja sen jälkeen sen oksille alettiin asetella lamppuja. Kuva: Johanna Manu / Yle

Kuusenhakijat kannustavat ihmisiä olemaan yhteydessä Turun palautepalveluun, jos omasta pihasta saattaisi löytyä valtakunnan tuleva ykköskuusi.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 25.11. kello 23.

Työmaa tämäkin. Joulukuusta valmisteltiin nostoon Turun tuomiokirkon edustalla. Kuva: Johanna Manu / Yle

Näin viime vuonna: