Tuomiorovasti Matti Salomäki valittiin Lapuan hiippakunnan piispaksi – kirkosta vieraantuminen ja taloustilanne haasteita uudessa tehtävässä

Piispanvaalin toisella kierroksella Salomäki sai alustavan tuloksen mukaan 478 ääntä ja hänen vastaehdokkaansa hiippakuntadekaani Terhi Kaira 394 ääntä.

Lapuan hiipakunnan uusi piispa Matti Salomäki.
Matti Salomäki oli varautunut tiukkaan äänestykseen, ja kiitti tuloksen ratkettua äänestäjiään luottamuksesta.

Tuomiorovasti Matti Salomäki Lapualta on Lapuan hiippakunnan seuraava piispa. Alustavan laskennan mukaan Salomäki sai 54,8 prosenttia annetuista äänistä piispanvaalin toisella kierroksella.

Toiselle kierrokselle selviytyneistä ehdokkaista Salomäki sai 478 ääntä ja toinen ehdokas hiippakuntadekaani Terhi Kaira Seinäjoelta sai 394 ääntä.

Vaalitulos on alustava, se vahvistetaan perjantaina tuomiokapitulin istunnossa.

Matti Salomäki kertoi heti tuloksen ratkettua olevansa sekä hämmentynyt että innostunut. Uutta tehtäväänsä hän aikoo hoitaa rohkein mielin.

– Kristinuskon tila on käynyt ahtaammaksi. Rohkeutta tarvitaan kirkon ydinsanoman esillä pitämiseen.

Vuonna 1968 syntynyt Matti Salomäki on toiminut Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana eli tuomiorovastina vuodesta 2012. Vuosina 1994–2012 hän työskenteli pappina Pielaveden seurakunnassa, vuodesta 2003 kirkkoherrana.

Salomäkeä on pidetty konservatiivisempana kuin vastaehdokkaansa Kaira. Se on näkynyt esimerkiksi suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen.

– Se on varmasti yksi asia, joka vaikutti vaalin lopputulokseen, mutta vain yksi asia. Uskon, että tässä hiippakunnassa perinteistä avioliittoa kannatetaan.

Eniten valinnassa Salomäen oman arvion mukaan painoi hänen pitkä kokemuksensa. Tulevassa työssään Salomäki näkee useitakin haasteita.

– Kirkosta vieraantuminen ja kirkosta eroaminen koskettavat myös Lapuan hiippakuntaa.

Tuleva piispa kantaa huolta myös seurakuntien kiristyvästä taloustilanteesta.

– Yhdessä seurakuntien kanssa on lähdettävä ratkomaan sitä, miten tästä selvitään eteen päin.

Piispa vaihtuu helmikuussa

Piispanvaalissa oli 957 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita. Toisen kierroksen äänestysaktiivisuus oli 91,4 prosenttia. Vain kolme äänestyslippua hylättiin.

Piispanvaalin ensimmäisellä äänestyskierroksella neljästä ehdokkaasta eniten ääniä sai Terhi Kaira.

Uusi piispa aloittaa virassaan helmikuun alussa. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet virkaan Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta.

Nykyinen piispa Simo Peura jää eläkkeelle. Hänet valittiin Lapuan hiippakunnan neljänneksi piispaksi vuonna 2004. Simo Peuran edeltäjät ovat piispat Jorma Laulaja, Yrjö Sariola ja Eero Lehtinen.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 24. marraskuuta klo 23 asti.