Suomen ainoan eläinpelastusyksikön toimintaa riisutaan ja se huolettaa Korkeasaaressa: eläintarha valmis neuvottelemaan ratkaisusta tilanteeseen

Helsingin pelastuslaitos muuttaa eläinpelastusyksikön toimintaa huhtikuussa 2022. Jatkossa eläinpelastusyksikkö keskittyy tilanteisiin, joissa luonnonvarainen eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa. Myös puhelinneuvonta päättyy.

Korkeasaari voi auttaa puhelimitse eläinpotilaiden avuntarpeen arvioinnissa, mutta eläintarhalla ei ole resursseja jatkuvaan puhelinpäivystykseen eikä eläinten hakemiseen. Kuva Korkeasaaren villieläinsairaalasta marraskuulta 2017. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Korkeasaaren eläintarha haluaa jatkossakin auttaa loukkaantuneita tai pulaan joutuneita luonnonvaraisia eläimiä.

Eläintarha ilmoittaa olevansa valmis etsimään ratkaisua Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön toiminnan muuttumiseen ensi huhtikuun jälkeen, tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun). Korkeasaari myös toivoo, että kaupunki järjestää jatkossakin resursseja villieläinten auttamiseen.

Pelastuslaitos ilmoitti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että huhtikuun jälkeen eläinpelastajia ei enää tavoita puhelimitse, vaan yhteyttä tulee ottaa yleiseen hätänumeroon. Samalla eläinpelastusyksikön puhelinneuvonta päättyy.

Tähän saakka pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö on kuljettanut hoidon tarpeessa olevat villieläimet Korkeasaaren ylläpitämään Villieläinsairaalaan.

Pelastuslaitos muuttaa eläinpelastusyksikön toimintaa huhtikuussa 2022. Yksikkö keskittyy jatkossa lakisääteisiin tehtäviin eli tilanteisiin, joissa luonnonvarainen eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa.

Korkeasaari voi auttaa puhelimitse eläinpotilaiden avuntarpeen arvioinnissa, mutta eläintarhalla ei ole resursseja jatkuvaan puhelinpäivystykseen eikä eläinten hakemiseen.

Laki velvoittaa auttamaan loukkaantuneita tai pulaan joutuneita eläimiä, mutta ei määrittele vastuita tai sääntöjä auttamiselle, mikä aiheuttaa haasteita koko Suomen laajuisesti.

Korkeasaari pyrkii vaikuttamaan siihen, että valmistelussa oleva laki eläinten hyvinvoinnista huomioisi luonnonvaraiset eläimet.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 24.11.2021 kello 16 saakka.

Lue myös: