Facebookin suosittu Klikinsäästäjä-sivusto lopettaa – etsii nyt uusia otsikkopoliiseja: "Omat paukut on annettu"

Yli 200 000 seuraajan Facebook-sivusto Klikinsäästäjä on hiljentynyt. Sivuston ylläpitäjät ovat lopettaneet otsikkopoliisin tehtävät, mutta etsivät sivustolle jatkajaa.

Klikinsäästäjä-sivusto ei enää julkaise uusia klikkiuutisia. Kuva: Yle

Facebookissa tunnetuksi tulleen Klikinsäästäjä-sivuston ylläpitäjät lopettavat sivuston ylläpitämisen. Klikinsäästäjä aloitti toimintansa vuonna 2015, minkä jälkeen se on kerännyt yli 200 000 seuraajaa.

Sivuston tarkoituksena on ollut nostaa esiin sellaisia uutisotsikoita, jotka eivät kerro jutun ydintä, vaan houkuttelevat lukijan vain avaamaan jutun. Tällaisissa lukija on yleensä joutunut pettymään jutun sisältöön.

Ilta-Sanomien uutinen jäi ainakin tältä erää sivuston viimeiseksi jutuksi. Kuva: Kuvakaappaus Klikinsäästäjä-sivustolta

Nykyisin Helsingissä asuva kouvolalaislähtöinen Lauri Skön perusti Klikinsäästäjän sen jälkeen, kun oma ärsytyskynnys median klikkiotsikoinnista ylittyi.

– En muista tarkkaan, miten otsikko kuului, mutta se liittyi johonkin Li Anderssonin lausuntoon ja siihen, mitä mieltä hän oli jostain asiasta. Otsikosta ei saanut mitään selkoa, että mitä mieltä Li on, Lauri Skön muistelee.

Syntyi idea perustaa sivusto, jossa jaetaan epämääräisiä uutisotsikoita ja jossa paljastetaan niiden olennainen sisältö. Skön halusi auttaa lukijoita, jotta heidän ei tarvitsisi vaivautua klikkaamaan juttua auki.

Suosio yllätti

Kansanedustaja Li Anderssonista kertova juttu päätyi ensimmäiseen Klikinsäästäjän julkaisuun. Tämän jälkeen Lauri Skön julkaisi päivittäin muutamia juttuja.

Skön kutsui alkuvaiheessa Facebook-kavereitaan tykkäämään sivusta. Muutamassa päivässä suosio räjähti niin suureksi, että hän pyysi kouvolalaislähtöisen kaverinsa mukaan ylläpitämään sivustoa.

– Yllätti volyymi, millä se lähti heti liikkeelle.

Klikinsäästäjän perustaja Lauri Skön yllättyi sivuston suosiosta. Kuva: Kimmo Suoniemi

Ensimmäisen vuoden aikana Klikinsäästäjä keräsi yli 120 000 ihmisen yhteisön. Vuonna 2016 sivusto valittiin vuoden some-ilmiöksi. Klikinsäästäjä kehitti myös omaa uutissovellusta.

Lauri Skön kertoo tavanneensa Suomen suurimpien mediatalojen, kuten Iltalehden, Ylen ja MTV:n edustajia sivustonsa tiimoilta. Tapaamisissa keskusteltiin klikkiotsikoinnista ja siitä, miten siitä voisi päästä eroon.

– Meille on ollut tosi tärkeää, ettemme pelkästään pilkkaa, huutele sivusta ja tee huumoria, vaan tuomme myös ratkaisuja pöytään.

Pitkän pohdinnan tulos

Vuosien varrella Klikinsäästäjällä on ollut useitakin ylläpitäjiä, mutta nyt jäljellä on enää kaksi: Lauri Skön ja Markus Hav. He ovat päättäneet lopettaa sivuston ylläpitämisen pitkän pohdinnan jälkeen.

– Olemme pyörittäneet tätä muun elämän ja töiden ohessa, joten koemme, että omat paukut on tässä kohtaa annettu, Lauri Skön kertoo.

Ylekään ei ole säästynyt Klikinsäästäjältä. Kuva: Kuvakaappaus Klikinsäästäjän sivustolta

Skön kokee, että sivustolla olisi edelleen työsarkaa. Ylläpitäjät ovat kertoneet sivustollaan, että ovat valmiita luopumaan sivuston ylläpitämisestä sellaisille ihmisille, jotka voisivat jatkaa Klikinsäästäjää sen idean mukaisesti. Skönin mukaan kiinnostuneita on jo ilmoittautunut.

– Istumme muutamien kanssa tässä kohtapuolin alas ja kuuntelemme, minkälaisia näkemyksiä voisi olla.

Lauri Skön sai Klikinsäästäjän alkutaipaleella viestejä, joissa kysyttiin, millä hinnalla hän voisi myydä toiminnan. Hän pitää mahdollisena, että Klikinsäästäjä voisi poikia ison potin.

– On sekin tietysti mahdollista, mutta ehkä tässä kohtaa emme hae ensisijaisesti isoa pottia. Jos jollain on fiksu näkemys, niin voi ottaa sitten koppia, mutta toki kaikki sen jälkeen on plussaa.

"Räikeät tapaukset vähentyneet"

Lauri Skön arvioi, että uutisten otsikot ovat jossain määrin parantuneet vuosien saatossa. Tätä hän perustelee Klikinsäästäjän saamien vinkkien perusteella.

– Vinkkejä tulee määrällisesti edelleen paljon, mutta olen ollut huomaavinani tässä vuosien varrella, että todella räikeitä tapauksia ei ehkä tule samassa määrin kuin aiemmin.

Skönin havainnon mukaan vakavat aiheet ovat viime aikoina säästyneet klikkiotsikoilta. Enemmän klikkejä kalastelevia otsikoita näkyy harmittomissa viihdeuutisissa.

Klikinsäästäjä on hiljentynyt tämän vuoden aikana aiempiin vuosiin verrattuna. Syynä on kuitenkin ylläpitäjien tietoinen päätös rauhoittaa toimintaa, eikä se, että klikkiotsikot olisivat loppuneet.

– Kyllä klikkiotsikoita edelleen riittää. Sen takia pidämme myös sen avoinna, että jos joku haluaa jatkaa, niin kyllä siinä duunia riittäisi, Lauri Skön sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 24.11.2021 kello 23.00 asti.