Vaasan ruoka-avun toiminta on turvattu kesään saakka – lahjoitukset pelastivat

Rahaongelmien kanssa painineen Vaasan Ruoka-apu ry:n toiminta on turvattu ensi kesään saakka yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä saatujen lahjoitusten turvin. Yhdistyksen kautta saa viikottain apua noin 900 henkilöä.

Vaasan ruoka-avun toiminta on turvattu kesään saakka – “päättyminen olisi katastrofi”
Vaasan ruoka-avun toiminta on turvattu kesään saakka – “päättyminen olisi katastrofi”

Vaasan vanhalla Steinerkoululla ruokajono kiertää koulun taakse, eikä jonon päätä näy. Tällä kertaa jaettavista ruokakasseista löytyy erilaisia valmisruokia, leipää ja hedelmiä.

Maanantaina ruokakassia on saapunut jonottamaan Tarja Kupiainen, joka pitää ruoka-apua todella tärkeänä.

– Se on hyvin tärkeää. Olen yksikseni ja eläke on pieni. Ei tulisi mitään, jos ei jonkinlaista apua saisi, Kupiainen kertoo.

Kupiaisen kanssa samaa mieltä on vaasalainen Anne.

– Erittäin tärkeää, koska olen pieneläkeläinen ja on sairauksia, jonka takia joudun syömään paljon lääkkeitä. Koko ajan pitää tarkkailla omaa budjettia ja lääkkeisiin meneen niin paljon rahaa, ettei pysty vaan ostamaan jokapäiväistä ruokaa, Anne kertoo.

Vapaaehtoisvoimin toimiva ruoka-apu on monelle elintärkeää ja sen päättyminen nähtäisiin kohtalokkaana.

– Se olisi katastrofi. Ilman tätä ei tulisi toimeen. Ihmiset tekevät täällä töitä meitä varten, että saamme tätä apua. Kaikkia kohdellaan täällä tasavertaisesti. Mielestäni tämä apua on hyvin tärkeää kaikille, jotka täältä apua saavat, Anne sanoo.

Vaasan Ruoka-apu ry jakaa ruokakasseja viidessä eri toimipisteessä ja avunsaajia on viikoittain noin 900 henkilöä.

Vaasan Ruoka-apu ry:n puheenjohtaja John Åsvikin mukaan yhdistyksen toiminta on turvattu ensi kesään saakka. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Apua alueen yrityksiltä ja kuntalaisilta

Taloushuolista kärsineen yhdistyksen toiminnan jatkuminen on ollut epävarmaa aiemminkin.

Viime vuonna yhdistys joutui tilanteeseen, jossa rahat loppuivat. Syynä oli koronaepidemiaan liittyvät suuret kustannukset ja yhdistyksen toiminnan kannalta pakolliset kalustohankinnat.

Tilanteesta selvittiin tuolloin, kun apuun riensivät alueen yritykset ja kuntalaiset. Apua saatiin myös tällä kertaa ja Vaasan Ruoka-apu ry:n puheenjohtaja John Åsvikin mukaan toiminta on nyt turvattu ensi kesään saakka.

Vaasan Ruoka-apu on aiempina vuosina saanut toimintaansa myös valtionavustusta. Tällä kertaa avustuksen saaminen on vielä epävarmaa.

– Se on vielä erittäin epävarmaa. Olemme saaneet valtiolta rahaa edellisenä neljänä vuotena. Tuki on myönnetty normaalisti elokuun lopussa, mutta tänä vuonna on jotain tapahtunut, emmekä vielä tiedä saammeko sitä, Åsvik sanoo.

Åsvikin mukaan valtion myöntämä tuki on yhdistykselle hyvin tärkeä, sillä se on määrältään lähes puolet yhdistyksen 75 tuhannen euron vuosibudjetista.

Mikä ajaa vapaaehtoisvoimin toimivan yhdistyksen siihen, että rahat ovat lähellä loppumista aina tietyn väliajoin?

– Meillä ei ole sponsoreita, jotka olisivat mukana koko vuoden. Se tekee sen, että olemme yksityishenkilöiden armoilla, Åsvik kertoo.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 24. marraskuuta kello 23 asti.

Aiheesta aiemmin: