Kun perheenisä teki itsemurhan, kyläläiset tulivat äidin ja lasten turvaverkoksi: "Surutyö alkoi oikein, kun oli voimia käsitellä asiaa"

Vähikkälässä uskotaan, että koko kylän hiljattain kokemasta tragediasta voi olla apua muille yhteisöille. Moni itsemurhan uhrin läheinen jää tragedian jälkeen yksin.

Suvi Mustonen seisoo ja katsoo kameraan Vähikkälän Seuratalolla.
Kun Suvi Mustonen menetti lastensa isän, oman kylän ihmiset tulivat apuun. Vähikkälä välittää -iltaa vietettiin keskiviikkona.

Janakkalassa sijaitseva Vähikkälän kylä kohtasi tragedian, kun koko kylän tuntema perhe menetti isän itsemurhalle viime keväänä. Perhe sai tuoreeltaan tukea kyläläisiltä, jotka muodostivat perheelle turvaverkon.

Lastensa isän menettänyt Suvi Mustonen kertoo, että yhteisön apu oli arvokasta. Mustosella on kuusi lasta. Tapahtuman jälkeen heidän luonaan oli jatkuvasti joku auttamassa. Perhe sai apua arjen pyörittämiseen.

– Tuki mahdollisti, että saimme keskittyä uuteen tilanteeseen ja totutella uusiin tunteisiin. Surutyö sai alkaa oikein, kun oli voimavaroja käsitellä asiaa. Lasten hyvinvoinnin edellytys on, että jaksan äitinä.

Yle tapasi Mustosen Vähikkälä välittää -tilaisuudessa. Voit katsoa tallenteen keskusteluista pääkuvan videosta.

Vähikkälässä uskotaan, että heidän kokemuksestaan voi olla apua myös muille yhteisöille. Kylä järjestää hyväntekeväisyysillan itsemurhan tehneiden läheisten hyväksi. Surunauha ry kerää lahjoituksia ja ohjaa ne lyhentämättöminä läheisen itsemurhan kokeneiden tukemiseen.

Tilaisuudessa halutaan herättää yhteiskunnallista keskustelua siitä, mikä merkitys on yhteisöllä ja konkreettisella naapuriavulla kriisitilanteissa. Lisäksi tarkoitus on aloittaa valtakunnallisen matalan kynnyksen turvaverkkokonseptin luominen.

Hyväntekeväisyysilta järjestetään Vähikkälän Seuratalolla. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Riika Hagman-Kiuru sanoo, että itsemurhan uhrien läheisten auttamisessa on suuria eroja eri puolilla maata. Moni itsemurhan uhrien läheisistä hankkii apua omatoimisesti, googlaamalla.

Hagman-Kiurun mukaan itsemurhan lähipiirissään kohdanneet kokevat jäävänsä yksin. Näin siitäkin huolimatta, että Suomessa tehdään yli 700 itsemurhaa vuosittain.

"Yhteiskunnan tuottama apu on usein liian hidasta"

Surunauhan toiminnanjohtaja toivoo, että yhteiskunnan ammattiauttajat osaisivat ohjata itsemurhan lähellään kokeneet avun piiriin ja tunnistaisivat avun tarvitsijat paremmin.

Vähikkälän kylässä koko yhteisö auttoi heti surun kohdannutta perhettä. Hagman-Kiuru sanoo, että monesti tragedian yhteydessä on tarve nopealle, konkreettiselle avulle.

– Voimavarat ovat kehnot, mutta perhe-elämässä on paljon arkisia asioita, jotka täytyy suorittaa. Yhteiskunnan tuottama apu on usein liian hidasta.

Vaikka tabun ja häpeän leima on lujassa, itsemurhasta, kuten mielenterveysongelmista muutenkin, puhutaan Hagman-Kiurun mukaan aikaisempaa avoimemmin.

Katso koko lähetys keskiviikon Vähikkälä välittää -etkoista:

Talvinen kylän keskusta.

Juttua korjattu 25.11. kello 14.30: Korjattu virheellinen ilmaus yhdistyksen nimestä.