Elintarviketeollisuusliitto kanteli EU-komissioon – Rauman uuden kauramyllyn pelätään vaarantavan kilpailua

Kauramyllyä Rauman satamaan rakentaa valtio-omisteinen Viljava Oy. Myllyn on määrä valmistua ensi vuoden loppupuolella.

Kantelun mukaan valtio-omisteinen yritys ei saisi vaarantaa kilpailua, koska kauramyllymarkkinoilla toimii jo useita yksityisiä mylly-yrityksiä. Kuvituskuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Raumalle rakennettavasta kauramyllystä on tehty kantelu EU-komissioon.

Myllyn rakentaa valtio-omisteinen viljan logistiikka- ja varastointipalveluyritys Suomen Viljava Oy. Mylly valmistuu nykyisen satamavaraston yhteyteen ensi vuoden loppupuolella.

Viljava perustelee myllyn perustamista Rauman satamaan hyvällä sijainnilla kauran vientimarkkinoiden kannalta.

Työnantajaliitto väittää: Valtionyhtiö voi vaarantaa kilpailun

EU-komissioon tekemässään kantelussa Elintarviketeollisuusliitto sanoo, että valtio-omisteinen yritys ei saisi vaarantaa kilpailua, koska kauramyllymarkkinoilla toimii jo useita yksityisiä mylly-yrityksiä.

Liitto haluaa varmistaa, ettei investointiin ole käytetty kiellettyä valtiontukea.

– Peräänkuulutamme johdonmukaisuutta valtion omistajapolitiikkaan. Valtioneuvosto vaatii reiluja pelisääntöjä elintarvikemarkkinoille ja on huolissaan koko ketjun kannattavuudesta. On vaikea nähdä, miten suunniteltu investointi tukee näitä tavoitteita, sanoo tiedotteessa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä.

Markkinoilla toimivat mylly-yritykset ovat investoineet viime vuosina kauramyllyihin ja monipuolisten kauratuotteiden kehittämiseen voimakkaasti. Kilpailu myllytuotteiden markkinoilla on Elintarviketeollisuusliiton mukaan varsin kireää.

– Eri säännöin pelaava toimija söisi yksityisen sektorin investointihalukkuutta ja voisi pidemmän päälle näivettää koko markkinaa ja sen toimijoita jopa viljelijöitä myöten.

Valmistuttuaan Rauman kauramyllyn vuotuinen kapasiteetti on Viljavan mukaan 110 miljoonaa kiloa kauraa.