Oulun kaupunginhallitus haluaa pienentää aiemmin ensi vuoden budjettiin laitettuja suuria sote-säästöjä kolmella miljoonalla eurolla

Lokakuussa säästöiksi esitettiin noin 16 miljoonaa euroa, mutta kaupunginhallitus esittää budjettia muutettavaksi. Muutoksia on muiltakin osin pitkä listä.

Oulun kaupunginhallitus äänesti talousarvioesityksestä päättäessään poikkeuksellisen vähän. Asiat oli saatu neuvoteltua ennen päätöksenteko kuntoon. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Oulun sote-säästöt saattavat jäädä kaavailtua pienemmiksi ensi vuonna, jos kaupunginhallituksen budjettiesitys menee läpi kaupunginvaltuustossa.

Lokakuussa säästöiksi esitettiin noin 16 miljoonaa euroa, mutta kaupunginhallitus esittää budjettia muutettavaksi niin, että säästöt jäisivätkin noin kolme miljoonaa euroa pienemmiksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mirja Vehkaperän mukaan rahat menevät pääosin nyt täsmentyneiden lakisääteisten tehtävien hoitamiseen. Myös lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuutta halutaan parantaa.

Vuoden 2022 talousarvioesitykseen on lisätty Linnanmaan uimahalli-investointi, vaikka kaupunginjohtaja Päivi Laajala ei sitä lokakuussa ensi vuodelle esittänyt.

Lisätyt investoinnit vaatisivat lainanottoa noin kahdeksan miljoonaa euroa kaavailtua enemmän, ensi vuoden saldo olisi noin 849 miljoonaa euroa.

Vehkaperä kertoo, että kaupunginhallitus oli talousarvioesitystä käsitellessään poikkeuksellisen samanmielinen.

– Äänestimme hallituksessa hyvin vähän, poikkeuksellisen vähän. Pyrimme ja pystyimme oululaista konsensusta hakemaan ja neuvottelemaan viikkojen aikana, jossa löysimme ratakisuja näihin isoihin kysymyksiin.

Oulun kaupunginhallituksen talousarvioesitykseen sisältyy myös muun muassa osallistuvan budjetoinnin määrärahan nosto 70 000 euroon ja kirjaus Virpiniemen kehittämisestä valtakunnalliseksi liikunta-, matkailu- ja vapaa-ajan keskukseksi. Kaupunginhallitus myös esittää, että omaishoidon hoito- ja palvelusopimukset päivitetään ensi vuonna. Esitykseen on kirjattu maininta perusasteen riittävästä pienryhmäopetuksesta.

Kaupunginhallitus haluaisi palauttaa myös kaupungin henkilöstön liikunta- ja kulttuuriedut käyttöön vuonna 2023. Nämä edut poistuivat säästöohjelman myötä.

Mirja Vehkaperän mukaan kyseessä on aivan tavallinen talousarvon käsittelyvuosi, vaikka nyt esitettiin useampikin muutos Laajalan pohjaesitykseen.

Aiemmin esimerkiksi tuloveroprosentti joutui tarkkaan syyniin kaupunginhallituksessa. Sen käsittely jätettiin pöydälle yhden kerran, koska asiaan haluttiin lisäselvityksiä.

– Voin sanoa verokeskusteluista, että olimme kaupunginjohtajan kanssa samoilla viivoilla. Painetta veronkorotuksille on olemassa, mutta valtuuston päätöshän on ollut, että niitä ei koroteta. Mutta menopaineita meillä on valtavasti, Mirja Vehkaperä sanoo.

Oulun kaupunginhallitus käsitteli vuoden 2022 talousarvioesitystä sekä vuosien 2023 taloussuunnittelua maanantaina 15. marraskuuta. Kaupunginvaltuusto tekee oman päätöksensä joulukuun 13. päivä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.