Kotkan keskustassa sijaitseva vanha pankkitalo on ollut jo pitkään lähes tyhjillään – omistaja haluaisi, että tontille voisi rakentaa uusia kerrostaloja

Rakennusyhtiö YIT haluaisi muuttaa Kotkan keskustassa omistamansa tontin asemakaavaa niin, että tontille voisi rakentaa kaksi uutta asuinkerrostaloa. Nykyisessä liikerakennuksessa ei ole juurikaan vuokralaisia.

Entinen pankkirakennus seisoo Kotkankadun ja Kymenlaaksonkadun kulmassa Kotkan keskustassa. Liikerakennus on ollut jo pitkään lähes tyhjillään. Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Kotkan keskustassa sijaitsevan entisen Osuuspankin talon nykyinen omistaja etsii vaihtoehtoja kiinteistön tulevaisuuden ratkaisemiseksi.

Rakennusyhtiö YIT haluaisi muuttaa asemakaavaa niin, että kulmatontille Kotkantien varteen voisi rakentaa uusia asuinkerrostaloja. Siinä tapauksessa nykyinen rakennus purettaisiin.

– Haluamme nyt selvittää, olisiko tämä se tie. Muutkin vaihtoehdot ovat yhä mahdollisia, Marjo Puolakka YIT:ltä sanoo.

YIT on aiemmin kertonut Kymen Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että rakennukseen kaivattaisiin erilaisia toimintoja ja isoa vuokralaista, ennen kuin sitä kannattaisi lähteä esimerkiksi peruskorjaamaan.

– Haemme nyt mahdollisuutta rakentaa tontille kaksi kerrostaloa. Mitään päätöksiä tai tarkempia suunnitelmia asiasta ei kuitenkaan vielä ole, Puolakka sanoo.

Yhtiö on jättänyt Kotkan kaupungille hakemuksen asemakaavan muuttamiseksi. Kaupunkirakennelautakunta hyväksyi tiistaina sen, että toimenpiteet asemakaavan muuttamiseksi voidaan käynnistää.

Huonokuntoinen rakennus on tyhjillään

YIT:n mukaan osoitteessa Kotkantie 10 sijaitseva rakennus on huonokuntoinen. Jo nyt sen kadun puolen julkisivuja joudutaan verkottamaan irtoilevien tiililaattojen takia.

Linja-autoaseman lähellä sijaitseva liikekiinteistö on ollut pitkään lähes tyhjillään. Ainoastaan sen matalassa osassa on edelleen S-Ryhmän Sale-ruokakauppa.

Kotkan kaupunkisuunnitteluosastolla ollaan sitä mieltä, että alueen asemakaavan tarkastelu on tarpeen ja se tukisi keskusta-alueen kehittämisen tavoitteita.

– Tämä on myönteinen asia. Tontin sijainti on keskeinen ja olisi hyvä, jos se lähtisi kehittymään. Nykytilanne ei ole hyvä, kaavoitusarkkitehti Patricia Broas Kotkan kaupungilta sanoo.

Asemakaavan muuttaminen vie nopeimmillaankin helposti vuoden verran. Kiinteistön nykyinen asemakaava on vuodelta 1969. Siinä tontti on merkitty liikerakennusten korttelialueeksi.

Entisen pankkirakennuksen sijainti on melko keskeinen Kotkan keskustassa. Kuva: Miina Sillanpää / Yle