Koronajäljittäjiä on alettu haukkua ja uhkailla myös Pohjois-Karjalassa – karanteeneihin ei tahdota suostua, ilkkuminen on päivittäistä

Koronavirustartuntoja jäljittävät sote-työntekijät kohtaavat entistä enemmän asiatonta palautetta ja jopa uhkailua. Ilmiö on alkanut tänä syksynä, kertoo Pohjois-Karjalan jäljitystiimin vetäjä.

Koronakaranteeniin määrättäviin otetaan yhteys puhelimitse. Tartunnanjäljittäjät saavat työstään yhä useammin asiatonta palautetta. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Koronajäljitystä tekevät sote-alan ammattilaiset ovat joutuneet viime aikoina asiattoman käytöksen kohteeksi. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa tartuntajäljittäjät kohtaavat päivittäistä vähättelyä, ilkkumista ja pahimmillaan uhkailua.

Siun soten jäljitysryhmän vetäjän, sairaanhoitaja Evita Majoisen mukaan kyseessä on uusi ilmiö. Majoinen sanoo asennemuutoksen tapahtuneen syksyllä.

– Karanteenipäätöksiä ei haluta noudattaa, karanteeniin joutuminen kyseenalaistetaan ja meille osoitetaan ihan suoraa vihapuhetta, Majoinen luettelee.

– Käräjille haastamisellakin on uhkailtu. Esimerkiksi viime keväänä tällaista ei tässä mittakaavassa ollut, hän jatkaa.

Tartunnanjäljittäjiä on kohdeltu epäasiallisesti myös läntisessä Suomessa. Länsi- ja Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi ilmiöön liittyvästä huolestaan julkisesti lokakuussa.

Majoisen mukaan tartunnanjäljittäjät kokevat tilanteen epämiellyttäväksi. Pohjois-Karjalan epidemiatilanne on viime viikkoina pahentunut, mikä on tarkoittanut 13 hengen jäljitystiimille paljon ylitöitä.

– Kun työ on jo itsessään hirvittävän kuormittavaa, niin totta kai tällainen tuntuu pahalta. Emme me ole mitään koneita, Majoinen sanoo.

Koronaepidemia on pahentunut Siun soten alueella viime viikkoina merkittävästi. Arkistokuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Useimmiten järkipuhe tehoaa

Majoisen mukaan Siun soten jäljitystiimi selviää asiattomasta palautteesta vertaistuella. Hän kuitenkin toivoo, että kansalaisten käytökseen tulisi muutos.

Kun positiivinen koronatapaus käy ilmi, jäljittäjät ottavat yhteyttä tartunnan saaneen läheisiin ja määräävät heidät karanteeniin. Määräys perustuu tartuntatautilakiin.

– Pääsääntöisesti ohjeita noudatetaan oikein hyvin. Ikävä kyllä tällainen vastustus on lisääntynyt, Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns sanoo.

Jos karanteeniin määrättävä kieltäytyy karanteenista, tartunnanjäljittäjillä on velvollisuus ilmoittaa asiasta kunnan tartuntatautilääkärille. Tämä tekee tarvittaessa virka-apupyynnön poliisille.

Siun soten alueella poliisin pakkokeinoihin on jouduttu turvautumaan koko pandemia-aikana vain pari yksittäistä kertaa.

– Yleensä järkipuhetta lopulta uskotaan ja puhelu saadaan päättymään rauhallisesti, Majoinen kertoo.

Kärsivällisyydestä olisi apua

Keväällä 2020 alkanut koronavirusepidemia on suuressa osassa maata pahentunut nyt kaikkien aikojen vaikeimmalle tasolleen. Pohjois-Karjalassa tauti on marraskuussa levinnyt voimakkaasti etenkin kouluissa ja päiväkodeissa.

Viime viikolla Siun soten koronajäljittäjät toimittivat karanteenimääräyksiä hitaimmillaan kahden päivän viiveellä, mutta takamatka saatiin kurottua umpeen.

– Itselläni on takana yhdeksän pitkää työpäivää. Pärjäämme, jos ihmiset hakeutuvat matalalla kynnyksellä koronatesteihin ja malttavat odottaa kärsivällisesti jatko-ohjeita, Majoinen sanoo.

– Lisäksi koronalle altistuneilla ja rokottamattomilla kasvomaskin käyttö olisi ihmisjoukkojen keskellä paikallaan, hän päättää.

Lue myös: