Pietarsaarelaiset kunnallispoliitikot ehdottavat hoitoalalle lyhyempää työviikkoa samalla palkalla – lyhennetty työviikko lisäisi alan kiinnostavuutta

Pietarsaarelaisvaltuutettu ehdottaa Ruotsissa jo kokeiltua lyhennettyä työviikkoa ratkaisuksi hoitoalaa piinaavan henkilöstöpulan ratkaisemiseksi. Tulevan Pohjanmaan hyvinvointialueen suunnalta asiaa ei täysin torpata.

Ruotsissa lyhyemmän työviikon kokeilu on parantanut hoitohenkilökunnan hyvinvointia. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Pietarsaarelaisten valtuutettujen mielestä olisi syytä kokeilla mallia, jossa sosiaali- ja terveysalan työntekijät voisivat tehdä lyhyempää viikkoa, mutta nostaa samansuuruista palkkaa kuin aikaisemminkin.

Jacob Storbjörk (SDP) on jättänyt asiasta aloitteen. Hän toivoo että tuleva Pohjanmaan hyvinvointialue tutkisi mahdollisuutta.

– On haastavaa rekrytoida hoitohenkilökuntaa esimerkiksi kotihoidon tai vanhustenhoidon puolelle, ja moni alalla työskennellyt vaihtaa alaa. Uskon että työvoimapulan ratkaisemiseen ja hoitoalan kiinnostuksen lisäämiseen tarvitaan uusia ajattelumalleja, Storbjörk sanoo.

Hänen mukaan Ruotsissa tehdyt kokeilut osoittavat, että lyhennetty työviikko lisää työntekijöiden hyvinvointia sekä parantanut potilaiden saamaa palvelua.

Jacob Storbjörk ehdottaa hoitoalalle lyhyempää työviikkoa samalla palkalla. Kuva: Nathalie Lindvall

– Kun henkilökunta voi hyvin, jaksavat he myös paremmin töissä. Suomessa tällaista ei ole kokeiltu, joten miksi ei aloittaa Pohjanmaalla.

Storbjörkin mukaan kokeilu voitaisiin aloittaa muutamassa yksikössä ja osastolla, jolloin myöskään kustannukset eivät pääse liiaksi karkaamaan.

Ei mahdoton ajatus, mutta haastava toteuttaa

Tulevan Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen toteaa että kyseessä on poliittinen päätös, jota ei voi ennakoida vielä. Samaan aikaan on Kinnusen mielestä selvää, että hyvinvointialueella tarvitaan uusia ajattelumalleja toimenpiteiden suhteen jotta hoitajia olisi riittävästi tulevaisuudessa.

– Meidän täytyy löytää uusia keinoja kun alalla ei ole tarpeeksi työntekijöitä, joten en ole täysin ajatusta vastaan.

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen ei täysin tyrmää ajatusta lyhennetystä työviikosta. Kuva: Yle/Sofi Nordmyr

Kim Yli-Pelkola toimii henkilöstön edustajana tehyläisille Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hänen mukaan ajatus lyhyemmästä työpäivästä on hyvä, mutta siinä on myös puutteita.

– Meillä on merkittävä henkilöstöpula nyt jo, mistä löydetään paikkaajat lyhennetyille työvuoroille? Ajatus on jalo, mutta todennäköisesti mahdoton toteuttaa.