Valamon luostarin johtaja ainoa ehdokas apulaispiispaksi

Ortodoksien piispainkokous asetti vain yhden ehdokkaan apulaispiispan vaaliin, Valamoa johtavan arkkimandriitta Sergein. Kirkolliskokous ehdotti vaaliin myös toista ehdokasta.

Arkkimandriitta Sergei on johtanut Valamon luostaria Heinävedellä vuodesta 1997 lähtien. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Valamon luostarin johtaja Heinävedellä vaihtunee, koska luostaria yli 20 vuotta johtanut Sergei on ainoa ehdokas (siirryt toiseen palveluun) apulaispiispaksi.

Ortodoksien kirkolliskokousedustajat esittivät tiistaina ehdokkaiksi arkkimandriitta Sergeitä ja pappismunkki Damaskinosta.

Sen jälkeen arkkipiispa Leon, metropoliitta Arsenin ja metropoliitta Elian muodostama piispainkokous keskusteli kirkolliskokouksen ehdokkaista.

Piispainkokouksen ratkaisu oli, että vaalissa on ehdolla ainoastaan Valamon luostaria johtava arkkimandriitta Sergei. Hän on siviilinimeltään Yrjö Rajapolvi ja lähtöisin Liperin Viinijärveltä.

Sergei tuli Valamon luostariin 25-vuotiaana vuonna 1990. Munkiksi hänet vihittiin kaksi vuotta myöhemmin ja papiksi 1995. Luostarin johtajaksi Sergei valittiin 1997.

Apulaispiispan vaali toimitetaan Valamon luostarin pääkirkossa suljettuna lippuäänestyksenä torstaina. Äänioikeutettuja vaalissa ovat kirkolliskokouksen jäsenet.