Kiuruvedelle kaavaillaan kahta uutta tuulivoimapuistoa

Kaupunki on käynnistämässä kaavoitusta tuulivoimapuistojen perustamiseksi Laulurämeen sekä Lapinsalon alueelle.

Tuulivoimapuistojen rakentaminen voisi alkaa vuoden 2024 lopulla. Kuvituskuva. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kiuruveden kaupunki on käynnistämässä kaavoitustyön kahden tuulivoimapuiston perustamiseksi. Winda Energy Oy suunnittelee tuulivoimarakentamista Laulurämeen alueelle noin 750 hehtaarin alueelle, joka rajoittuu lännessä Pyhäjärven kaupungin rajaan.

Toista tuulivoimapuistoa suunnittelee Megatuuli Oy Lapinsalon alueelle, joka rajautuu Pyhännän ja Vieremän kuntien rajoihin. Tuulivoimapuiston pinta-ala olisi 1400 hehtaaria, jolle on kaavailtu alustavasti noin 15–20 tuulivoimalaa.

Megatuuli on jo saanut aluetta koskevat esiselvitykset valmiiksi ja todennut Lapinsalon olevan erinomainen alue tuulipuistolle. Yhtiö on myös tehnyt jo tarvittavat maanvuokrasopimukset.

Molemmissa suunnitelmissa voimaloiden määrä ja sijoittelu tarkentuu maanomistajien kanssa käytävien keskustelujen ja kaavoitusprosessin myötä.

Alustavan aikataulun mukaan tuulipuistojen osayleiskaavat voidaan hyväksyä vuoden 2024 alkupuolella ja rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuoden 2024 lopulla. Molemmilla alueilla ympäristövaikutusten arviointi tehdään kaavoituksen yhteydessä.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.