Oulun kaupunki perusti 13 uutta lastensuojelun sosiaalityöntekijän virkaa – laki vaatimassa pian suurempaa henkilöstömitoitusta

Lastensuojelun asiakkuuksien määrä on noussut viime vuodesta, varsinkin sijais- ja jälkihuollossa. Lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut myös kasvussa viime vuoteen verrattuna.

Hallitus on esittänyt, että lastensuojelun työntekijällä saa olla kerrallaan enintään 35 asiakasta ensi vuoden alusta lähtien. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Ouluun avataan 13 uutta lastensuojelun sosiaalityöntekijän virkaa sekä palveluesimiehen virka.

Päätöksen teki Oulun kaupungin hyvinvointilautakunta tiistaisessa kokouksessaan.

Virkoja tarvitaan jo siksi, että ensi vuoden alussa todennäköisesti voimaan tuleva lastensuojelulaki kiristää vähimmäishenkilömitoitusta sosiaalityöntekijöille.

Ensi vuodesta lähtien lapsen asiasta vastaavalla sosiaalityöntekijällä voisi olla asiakkaana enintään 35 lasta, ja vuoden 2024 tämä luku on 30. Lisäksi lastensuojelun jälkihuollon asiakasmäärä kasvaa lakiuudistuksen myötä.

Päteviä sosiaalityöntekijöitä ja heidän sijaisiaan on ollut Oulussa vaikea saada.

Jo nyt jälkihuollon palvelutarve on lisääntynyt yli 14 prosenttia tammi–syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Sijaishuollossa asiakasmäärä on kasvanut lähes seitsemän prosenttia. Avohuollon palveluissa on ollut kolmisen prosenttia laskua.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on Oulussa lisääntynyt tammi–syyskuussa hieman yli 700 ilmoituksella, kokonaismäärä oli syyskuun loppuun mennessä yli 6 743 kappaletta. Kaikki ilmoitukset eivät johda lastensuojeluasiakkuuden tarpeen toteamiseen.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.