Päätös Karhulan puukoulun tulevaisuudesta lähenee: nyt lautakunta linjasi, että rakennus pitäisi purkaa

Miltei 100-vuotiaan puukoulun tulevaisuus on ollut auki Kotkassa. Nyt pitää päättää, puretaanko vai korjataanko rakennus, sillä tieto on olennainen Karhulan uuden koulukeskuksen suunnittelun kannalta.

Lopullinen päätös siitä, mitä Karhulan puukoululle tapahtuu, lähenee. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle

Kotkan Karhulan puukoulun tulevaisuus on vielä hetken aikaa epävarma.

Kotkan kaupunkirakennelautakunta päätti tiistaina, että se suosittaa Karhulan puukoulun purkamista. Lisäksi kaupunkirakennelautakunta pyysi elinvoimavaliokunnalta lausunnon kaupunginhallitukselle puukoulun säilyttämisestä tai purkamisesta.

Miltei 100-vuotiaan Karhulan puukoulun tulevaisuus on ollut auki. Se jäi pois käytöstä vuonna 2005 sisäilmaongelmien vuoksi.

Puukoulun tulevaisuus liittyy Karhulaan suunniteltuun uuteen koulukeskukseen. Koulukeskukseen tulee yläkoulu ja lukio noin 1100 oppilaalle sekä uusi kirjasto. Koulukeskuksen suunnittelua varten on linjattava, säilytetäänkö vai puretaanko vanha puukoulu.

Koulu vaatisi perusteellisen korjauksen

Rakennus on nyt huonossa kunnossa. Kuntoselvitysten mukaan rakennus on kuitenkin mahdollista korjata terveeksi, mutta se vaatii perinpohjaista saneerausta, joka on uudisrakentamista kalliimpaa. Korjaamiseen ei kannata lähteä, mikäli rakennusta ei saada uudelleen käyttöön. Koska rakennusta on vaikea myydä, sen pitäisi tulla Kotkan kaupungin omaan käyttöön.

Uhkana on, että rakennusta ei saataisikaan korjaamisen jälkeen käyttöön ja investointi jäisi turhaksi. Osa käyttäjistä voisi pelätä rakennuksen olevan edelleen epäterveellinen tai tilat eivät vastaisi kaikkien käyttäjien tarpeita.

Jos koulu peruskorjataan, sinne voitaisiin sijoittaa nuorisotoimen ja lastenkulttuurin tilat sekä lisäksi mahdollisesti yhteiskäyttötiloja yhdistyksille. Puukoulun korjaaminen maksaisi noin 4,5 miljoonaa euroa.

Jos koulu puretaan, purkamisen kustannukseksi tulisi noin 1,5 miljoonaa euroa.

Puukoulun tulevaisuutta käsitellään seuraavaksi kaupunginhallituksessa. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.