Hyppää sisältöön

Luonnonvarakeskuksen Halolan tutkimusnavetan lehmät lypsää nyt robotti

Luonnonvarakeskus remontoi Maaningalla olevan tutkimusasemansa navettaa. Työrutiineja sekä mittausjärjestelmiä siirretään uuteen aikaan.

Halolan tutkimusnavetan lehmät alkavat totutella robottilypsyyn. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Maaningan Halolassa sijaitsevan Luonnonvarakeskuksen tutkimusaseman navetan peruskorjaus etenee. Navetassa on otettu keskiviikkona käyttöön lypsyrobotti.

Sen käyttöönotto on osa laajempaa tutkimusjärjestelmien uudistusta, jolla siirretään työrutiineja sekä mittausjärjestelmiä uuteen aikaan.

– Suomessa otetaan nyt iso harppaus siinä, että me automatisoidaan tämä meidän koko tutkimusnavettainfra ja automaattinen lypsyjärjestelmä on yksi keskeinen osa siinä toiminnassa. Otetaan ehkä pikku aikahyppy, mutta toisaalta myös tekniikan on pitänyt kehittyä, että myös tutkimus onnistuu, kertoo Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Mikko Laajalahti.

Vuonna 2009 rakennettu pihattonavetta päivitetään muutenkin vastaamaan nykyajan tuotantotilojen vaatimustasoa. Koko peruskorjauksen on tarkoitus valmistua helmikuussa.

Halolassa tutkitaan ravinnon kiertoa ja muun muassa sitä, mikä vaikutus peltoviljelyllä ja karjatuotannolla on kasvihuonekaasupäästöihin. Tutkimus perustuu nautakarjatuotantoon ja nurmeen.

– Tällä tutkimusalustalla on aloitettu muun muassa tutkimus siitä, käykö lehmien lanta kuivikkeeksi lehmien syväparsiin. Separointi on aloitettu täällä. Nyt on todistettu, että eläimille ei tule siitä mitään ongelmia tai terveyshaittoja. Lanta on meillä osin kuivikkeena, osin lannoitteena ja tulevaisuudessa pyritään vielä siihen että siitä saadaan erilaisia kierrätyslannoitevalmisteita, kertoo ryhmäpäällikkö Mikko Järvinen.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.