Pekka Katajan murhayrityksen tutkinnassa käänne: Teemu Torssosen ex-puoliso on kertonut todistajana tietojaan KRP:n lisätutkinnassa

Teemu Torssosta voidaan kuulla epäiltynä vain, jos syyttäjä ensin peruu syyttämättäjättämispäätöksensä. Syyttäjä aikoo tutustua ensin huolella aineistoon ja päättää sitten, onko perumiseen aihetta.

Kaupunginvaltuutettu ja vaalipäällikkö Pekka Kataja (ps.) joutui rajun väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Rikos on selvittämättä. Kuva: PS-arkisto, Poliisi. Kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhayrityksen tutkinnassa on kuultu uutta todistajaa, jonka kertomus on nyt syyttäjän arvioitavana.

Rikos on Suomen sodanjälkeisen historian ainoa poliittiseksi arvioitu murhayritys, jonka selvittämiseen Keskusrikospoliisi on käyttänyt poikkeuksellisen paljon resursseja.

Murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Esitutkinnan aikana vangittiin rikoksesta epäiltynä Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen sekä hänen tuttavansa, joka toimi myös Torssosen poliittisena avustajana.

Lue tutkinnan aiemmista käänteistä:

Molempien miesten sormenjälkiä löytyi paketista, jonka hyökkääjät olivat jättäneet Katajan asuntoon. Torssosen tuttava sai syytteen murhan yrityksestä, mutta Torssosen osalta syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Hyökkääjien käyttämästä valepaketista löytyi Teemu Torssosen sormenjälki. Kuva: Poliisi

Torssonen pystyi osoittamaan, että hän ei voinut olla rikoksen tapahtuma-aikaan Jämsänkoskella. Näyttöä mistään muustakaan osuudesta tekoon ei saatu.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteen Torssosen tuttavaa vastaan. Syyttäjä on valittanut asiasta hovioikeuteen, joka käsittelee asiaa maaliskuussa.

Uusi todistaja on Torssosen ex-puoliso

Poliisi on kesän jälkeen kuullut murhayritysjutussa uutena todistajana Torssosen entistä puolisoa. Kun pari oli vielä yhdessä, puoliso käytti lähiomaisen kieltäymisoikeutta eikä suostunut todistamaan asiassa.

Myös ex-puolisolla olisi oikeus kieltäytyä todistamasta, mutta nainen on muuttanut mielensä.

Mielenmuutos paljastui toisen rikosasian esitutkinnassa. Lokakuussa Torssonen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen muun muassa ampuma-aserikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Ampuma-aserikoksen esitutkintapöytäkirjasta ilmenee, että Torssosen puoliso on kevään tai kesän 2021 aikana muuttanut pois parin yhteisestä kodista erittäin riitaisissa olosuhteissa.

Ampuma-aserikoksen esitutkinnassa puoliso oli aiemmin kertonut seikkoja, jotka puolsivat Torssosen syyttömyyttä. Eron jälkeen puoliso kuitenkin ilmoitti poliisille, että hän haluaa kertoa tapahtumista uudelleen.

Kun poliisi kysyi syytä mielenmuutokseen, puoliso kertoi, että Torssonen on pahoinpidellyt häntä vuosien ajan ja manipuloinut häntä tekemään asioita puolestaan. Eron yhteydessä tapahtuneet keskustelut saivat puolison muuttamaan mielensä ja "lopettamaan Torssosen suojelun".

Esitutkinnassa Torssonen kiisti väitteen pahoinpitelystä tai manipuloinnista.

Ampuma-aserikostutkinnan jälkeen puoliso suostui todistamaan myös Pekka Katajan murhayritysjutussa.

Ylen tietojen mukaan lisätutkinnassa on saatu uutta näyttöä, mutta puolison kertomuksen yksityiskohdat eivät ole Ylen tiedossa.

Syyttäjä harkitsee, perutaanko päätös syyttämättä jättämisestä

Aluesyyttäjä Janne Kangas kertoo, että hän on saanut Keskusrikospoliisilta lisätutkintamateriaalin.

Teemu Torssosta ei ole kuultu lisätutkinnassa, eikä hän ole rikoksesta epäilty. Hän ei edes voisi olla rikoksesta epäilty, sillä hänestä on tehty lainvoimainen syyttämättäjättämispäätös.

– Meillä on materiaali, johon me tutustumme. Katsomme sen läpi ja arvioimme, onko sillä vaikutusta Torssosen kohdalla tehtyyn ratkaisuun.

Kankaan mukaan materiaalin arvioinnin jälkeen on harkittava, antaako aineisto aihetta syyttämättäjättämispäätöksen perumiseen.

Kynnys syyttämättäjättämispäätöksen peruuttamiseen on korkea. Päätös voidaan perua, jos asiassa ilmenneen uuden selvityksen mukaan päätös on perustunut olennaisesti puutteellisiin tai virheellisiin tietoihin.

Torssosen mukaan puoliso havittelee huoltajuutta

Teemu Torssonen kertoo Ylelle, että hän ei ymmärrä lainkaan, mihin hänen ex-puolisonsa viittaa "manipuloinnilla" ja "suojelemisella".

– Minulle on tullut sellainen käsitys, että tässä ampuma-aseasiassa hän on valehdellut saadakseen minut huonoon asemaan, Torssonen sanoo.

Torssosen mukaan asiaan liittyy salassa pidettäviä seikkoja, joita hän ei voi kommentoida.

Ex-puolisoilla on meneillään huoltajuusriita. Torssosen mukaan hänen ex-puolisonsa on pahoinpidellyt hänet. Torssonen kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen.

Torssonen kummastelee ex-puolison kuulemista murhayritysjutussa.

– Siinä asiassa en ole mitään tehnyt. Kuulostaa hyvin erikoiselta, jos sitä lähdetään avaamaan, Torssonen sanoo.

– Koska en siihen asiaan mitenkään liity, niin ei hänellä voi olla mitään järkevää sanottavaa siitä asiasta.

Yle ei ole tavoittanut ex-puolisoa kommentoimaan. Ampuma-aserikoksen esitutkinnassa hän kiisti, että todistaminen liittyisi huoltajuuskiistaan.

Syyttäjän on seuraavaksi ratkaistava, ovatko mahdolliset uudet tiedot niin merkittäviä, että niiden perusteella syyttämättäjättämispäätös tulee peruuttaa. Tähän vaikuttaa paitsi todistajan luotettavuuden arviointi myös yksityiskohdat, joita hän on lisätutkinnassa kertonut.

Korjaus 24.11.2021 klo 18.37: Korjattu Torssosen viimeistä sitaattia. Korjattu muotoilu "ex-puoliso ei mitenkään liity asiaan" muotoon "en siihen asiaan mitenkään liity".

Lue lisää: