Raumalainen Tiina Vuori viettää perhearkea koronasulussa Itävallan Klagenfurtissa: "Väsymys ja surullisuus on joka paikassa aistittavissa"

Itävallassa alkoi maanantaina koko maan kattava sulkutila pahentuneen koronatilanteen takia. Maassa on ollut päivittäin jopa 15 000 uutta tartuntaa.

Raumalainen Tiina Vuori on asunut perheensä kanssa Itävallan Klagenfurtissa reilun vuoden. Kuva: Tiina Vuori

Itävalta ilmoitti viime viikon perjantaina, että maassa alkaa koko maan kattava sulkutila heti viikonlopun jälkeen.

Alun perin sulkutilan piti koskea vain rokottamattomia. Itävallassa vain noin 66 prosenttia ihmisistä on rokotettu.

– Nyt rokotejonot ovat todella pitkiä, ihmiset ovat varmaan tämän tilanteen takia alkaneet ottaa rokotteita, pohtii Itävallan Klagenfurtissa asuva Tiina Vuori.

Raumalainen Vuori on asunut Itävallassa perheensä kanssa reilun vuoden. Nyt käynnissä oleva sulkutila tuli lyhyellä varoitusajalla ja yllätyksenä.

– Tieto koko maan kattavasta sulkutilasta tuli perjantaina ja se alkoi maanantaina.

Jenni Joensuu haastattelee Itävallassa asuvaa Tiina Vuorta, joka kertoo tunnelmia viime maanantaina alkaneen koronasulun keskeltä.

Koulut saavat olla auki

Itävallassa on siis suljettu lähes kaikki kaupat, ravintolat ja palvelut.

Vain ruokakaupat, apteekit, sairaalat ja koulut ovat auki. Sulkutilan on ilmoitettu kestävän 10+10 päivää, eli ainakin 10, mutta mahdollisesti 20 päivää.

– Se helpottaa hirveästi, että koulut ovat auki. Lapset oppivat saksan kielen paljon paremmin koulussa, eikä heidän arkensa muutu niin hirveästi, Tiina Vuori sanoo.

Vuoren perheessä on 12-vuotiaat kaksoset. Vuori sai perjantaina toiselta lapselta puhelun, että äidin pitäisi tulla koululle vastaan.

– Kaikki kirjat piti ottaa mukaan. Valmistauduttiin siihen, että tulee pitkä etäkoulujakso. Perjantai-iltana kuitenkin tuli koulun rehtorilta viesti, että koulu pysyy auki.

Itävallassa satsataan huimia summia joulutoreihin. Klagenfurtin joulutori on valmiiksi rakennettu, mutta lauantaisia avajaisia ei vietetty maanantaina alkaneen lockdownin takia. Kuva: Tiina Vuori

Rokotepakko jakaa mielipiteitä

Itävallassa on ollut päivässä jopa 15 000 koronatartuntaa.

Siinä mielessä rajut toimet ovat ymmärrettävissä, vaikka ne tulivatkin yllättäen.

– Tästä ei ollut mitään ennakkotietoa. Moni ei ole varmaan vielä edes ymmärtänyt, mistä on kyse, Tiina Vuori miettii.

Itävalta on myös ensimmäisenä EU-maana ottamassa käyttöön rokotepakon. Maan suunnitelmien mukaan helmikuun alkuun mennessä jokaisen Itävallan kansalaisen tulisi olla rokotettu koronaa vastaan.

– Onhan se aika raju veto, ja jakaa täällä mielipiteitä hyvin paljon. Vaikea kysymys, Vuori sanoo.

Vuoren perheessä kaikki on rokotettu. Vaikka sulkutila koskee koko maata, esimerkiksi ulkoilu on sallittua.

– Itse olen käynyt lenkillä ja ulkokuntosalilla. Ulos onneksi saa mennä, ettei tarvitse ihan neljän seinän sisällä kököttää.

Jatkosta ei tiedä kukaan

Joulun Tiina Vuori perheineen aikoo viettää Itävallassa. Lahjojen hankintaan on pitänyt varautua, jos haluaa jotain lähettää esimerkiksi Suomeen. Myös viime joulun perhe vietti Itävallassa.

– Matkustaminen on tehty tällä hetkellä sen verran hankalaksi, ja lapsilla taitaa olla vielä jouluaattona tai aatonaattona koulua.

Tällä hetkellä kukaan ei oikeastaan tiedä, miten nyt ilmoitetun sulkutilan jälkeen palataan normaaliin – vai palataanko.

– Kyllä sellainen väsymys ja surullisuus on joka paikassa aistittavissa. On olemassa se uhka, että tilanne jatkuu. Ihmiset alkavat olla todella väsyneitä, Vuori sanoo.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 25.11. kello 23.

Lue myös: