Kulttuurin puolesta sytytetään punaiset valot – Kuopiolaisnäyttelijä: "Hyvä väri, koska taide kiihdyttää verenkiertoa"

Useita rakennuksia valaistaan punaisiksi keskiviikkoiltana ympäri Itä-Suomea.

Näyttelijä Virpi Rautsialan mielestä punaisena loistavat rakennukset ovat hyvä tapa vetää huomio kulttuuriin. Kuopion kaupunginteatterin katon valaistus näkyy pitkälle. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Itä-Suomessa toteutetaan keskiviikkoiltana valaisukampanja kulttuurin puolesta. Ideana on valaista rakennuksia punaisiksi muistuttamaan kulttuurin merkityksestä.

Kuopiolaisnäyttelijä Virpi Rautsiala katsoo Kuopion kaupunginteatterin punaisena loistavaa kattoa tyytyväisenä. Punainen on Rautsialan mielestä mitä parhain väri vetämään huomiota kulttuuriin.

– Hyvä väri, koska taide kiihdyttää verenkiertoa ja saa veren jopa kuohumaan ja kiehumaan. Luovuus saa näkemään suorastaan punaista, Rautsiala kuvaa.

Valaisukampanja haluaa huomiota taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin ja taloudelliseen painoarvoon. Samalla muistutetaan, että kulttuurisesti kiinnostavat alueet houkuttelevat luovaa osaamista ja matkailijoita. Luovilla ratkaisuilla voidaan lisätä myös tuottavuutta.

Rautsiala sanoo, että kulttuuurin terveydellisistä vaikutuksista tiedetään jo yleisesti. Nyt asiassa olisi jo aika mennä seuraavalle tasolle.

– Ajattelen ihan tulevia aluevaalejakin. Nyt olisi viimeistään aika saada kaikkiin kuntiin oma kulttuuristrategia ja todella ymmärtää taiteen merkitys elämään.

Ylipäätään Rautsiala on huolissaan suomalaisten sivistyksen tasosta.

– Siksi kuntien tekemä taidekasvatus on todella tärkeää.

Ruutuaika vai käynti kulttuurin parissa?

Ihmisten huomiosta käydään yhä tiukempaa kilpailua. Rautsiala tuo esille paikallisten taiteen tekijöiden tilanteen suurten monikansallisten tuotantoyhtiöiden rinnalla.

– Tekijät pystyvät harvoin kilpailemaan niiden kanssa.

Rautsiala työskentelee taiteen parissa, koska hän haluaa olla mukana kertomassa tarinoita. Kaupunginteatterin seinien sisällä on tapahtunut kasvu näyttelijästä alan hybridiosaajaksi.

– Olen saanut tehdä kaikkea: ohjata, käsikirjoittaa, olla mukana yleisötyössä ja niin edelleen.

Teatterin punainen katto tuo mieleen vielä joulun. Rautsiala itse on pyrkinyt painottamaan omia hankintojaan mahdollisimman lähelle. Hän katsoo shampoopullostakin, onko siinä avainlippu.

– Itse asiassa avainlippu-ajattelua voisi tuoda myös kulttuuritarjontaan, hän sanoo.

Myös yksityiset ihmiset voivat olla mukana kampanjassa sytyttämällä punaisia valoja tai huomioimalla kulttuurin pukeutumisessa. Sosiaaliseen mediaan voi laittaa kuvia tunnisteilla #kulttuurivaikuttaa ja #kulttuurinpuolesta.

Kampanjalla kiinnitetään huomiota taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin ja taloudelliseen painoarvoon. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Lue myös: