Aluehallintovirasto määräsi eläinten hyvinvoinnin valvonnan pohjalaisille kettutiloille – ilmoitus tehty sairaista eläimistä

Kolme pohjalaistilaa on tarkastettava marraskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen tapausta käsitellään eläinsuojeluprosessin mukaisesti. Tarkastuksen suorittaa käytännössä kunnaneläinlääkäri.

Kolmelle pohjalaiselle kettutarhalle tehdään Aluehallintoviraston määräyksellä tarkastus. (Arkistokuva) Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Tiistaina julki tullut pohjalaisten kettutilojen salakuvaaminen on poikinut tutkintapyynnön Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle (Avi).

Läänineläinlääkäri Anna-Maria Moisander-Jylhä toteaa, että tarkastusmääräys on annettu kyseisille tiloille 30. marraskuuta mennessä.

Moisander-Jylhän mukaan on tavanomaista, että kun Aluehallintovirastolle tulee eläinsuojeluilmoitus, harkitaan ottaako Avi itse asian hoitaakseen vai tehdäänkö asiasta valvontamääräys valvontayksikköön.

– Näin on riippumatta siitä, millainen eläinsuojeluilmoitus meille tulee tai mistä se tulee. Aluehallintovirasto on antanut määräyksen valvontayksikölle tehdä näille tiloille eläinten hyvinvoinnin valvonnan, ja se jatkuu sitten normaalina eläinsuojeluprosessina, Moisander-Jylhä toteaa.

Käytännössä kettutilat tarkastaa valvontayksikön palveluksessa oleva kunnaneläinlääkäri.

"Tapaukset tutkitaan aina"

Moisander-Jylhä ei halua kommentoida kyseisiä tapauksia tai eläinen terveydentilaa nyt julkisuudessa olleiden kuvien tai tietojen pohjalta. Hän ei ole myöskään perehtynyt dokumentaatioon tiloilta.

– Jos eläimet ovat sairaita tai niillä on hyvinvointiongelmia, silloin asiaan puututaan.

Moisander-Jylhän mukaan Aluehallintovirastolle tulee aika paljon eläinsuojeluilmoituksia, kettutiloihin kohdistuvia pyyntöjä tulee silloin tällöin.

– Tapaukset tutkitaan aina. Jos on epäily siitä että eläimiä kohdellaan huonosti, niin silloin ilmoitus on paikallaan ja viranomaiset sitten hoitavat asian.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 25. marraskuuta kello 23 asti.