Tulipalossa vaurioituneen senioritalon asukkaat pääsevät vihdoin takaisin kotiin Jyväskylässä, mutta vääntö palokatkoista jatkuu

Heinäkuussa 2020 Jyväskylän Palokan seniorikorttelissa syttyneessä tulipalossa vaurioituneiden kahden talon korjauksista koitui kaikkiaan noin kahdeksan miljoonan euron kustannukset.

Tulipalossa vaurioitunut senioritalo Palokan Ilona uudelleen kunnostettuna. Etualalla Palokan Lukupiha, joka myös sai vaurioita palossa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Toissa kesänä tulipalossa vaurioituneen senioritalon Palokan Ilonan asukkaat pääsevät lauantaista alkaen muuttamaan takaisin kotiin.

Palokan Ilona vaurioitui heinäkuussa 2020 syttyneessä tulipalossa pahiten seniorikorttelin kolmesta talosta. Talon 52 asunnon korjaus maksoi seitsemän miljoonaa euroa.

Onnettomuustutkintakeskus totesi keväällä, että puuttuneet palokatkot aiheuttivat palon rajun leviämisen. Remontin yhteydessä katkot rakennettiin ja muut esille tulleet puutteet korjattiin.

Keski-Suomen Jaso Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Seppo Ylinen sanoo, että neuvottelut palokatkoista jatkuvat edelleen pääurakoitsijana toimineen SRV:n kanssa. Vakuutusyhtiö korvaa Jasolle rakennuksen ennallistamisen, mutta rakennus on kunnostettu nyt myös paloteknisesti vaadittavaan kuntoon.

– Käymme pääurakoitsija SRV:n kanssa neuvotteluja, kuka vastaa paloteknisten parannusten kustannuksista. Aika näyttää päästäänkö niissä yhteisymmärryksen vai jatkuuko prosessi muulla tavalla.

Suurin työ Palokan Ilonan korjauksissa oli rakenteiden kuivattamisessa sammutusveden jäljiltä sekä paloteknisten korjausten tekemisessä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ylisen mukaan paloteknisten parannusten rahallinen arvo on satoja tuhansia euroja.

Naapuritaloon miljoonan euron korjaus

Seniorikortteliin kuuluu Palokan Ilonan lisäksi Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n Palokan Lukupiha ja omistusasunnnoiksi rakennettu Jyväskylän Oloneuvos. SRV on rakentanut kaikki talot.

Lukupihan 59 asunnon asukkaat ovat jo päässeet palaamaan koteihinsa remontin jälkeen. Talon A-rappu ei juurikaan kärsinyt vaurioista ja sen asukkaat pääsivät muuttamaan takaisin tämän vuoden alussa, B-rapun asukkaat keväällä.

JVA:n toimitusjohtaja Timo Hyttinen kertoo, että Lukupihan B-rapun asunnoista vain muutama kärsi savu- ja vesivahingoista, mutta koko talo jouduttiin tyhjentämään asukkaista useiksi kuukausiksi työmaajärjestelyjen vuoksi.

– Myös jotain paloteknisiä muutoksia tehtiin korjausten ohella, sanoo Hyttinen.

Pahimmat vauriot aiheutuivat lähimpänä kolmen senioritalon välistä yhdyskäytävää sijainneeseen Lukupihan B-rappuun.

Vaikka asukkaat ovat jo muuttaneet takaisin, korjausten kokonaissumma ei ole vielä kiinteistöpäällikkö Vesa Moision mukaan selvillä.

– Tässä vaiheessa arvio on noin miljoona euroa. JVA:lle tulee merkittävä osuus kustannuksista myös kolmen talon yhteishallinnassa olevista tiloista, sanoo Moisio.

Jyväskylän Oloneuvos ei juurikaan kärsinyt vahinkoja palossa.

26.11.2021 korjattu, että Oloneuvos on rakennettu omistusasunnoiksi.