Pohjois-Pohjanmaan koronarajoitukset laajenevat perjantaina yleisötilaisuuksiin

Perjantaista lähtien Pohjois-Pohjanmaalla kielletään yli 50 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen ellei järjestäjä vaadi osallistujilta koronapassia. Tällä erää rajoitus jatkuu joulupäivään saakka.

Koronapassin vaatiminen mahdollistaa myös isojen tapahtumien järjestämisen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pandemiaan liittyvät yleisötilaisuuksien rajoitukset kiristyvät Pohjois-Pohjanmaalla perjantaina. Syynä on maakunnan huono koronatilanne.

Yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa kielletään joulupäivään 25. joulukuuta saakka. Suurempiakin tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää vaatimalla osallistujilta voimassa olevan koronapassin.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti keskiviikkona yleisötilaisuuksien järjestäjille tarkoitetun tiedotustilaisuuden, jossa selvennettiin määräyksiä ja niiden tulkintaa.

Etänä järjestetty tilaisuus tavoitti runsaat 300 tapahtumatuottajaa ja alan yrittäjää.

Uudet osallistumisrajoitukset koskevat pääsääntöisesti vain sisällä järjestettäviä yleisötapahtumia. Ne eivät koske yksityisiä ja esimerkiksi yritysten omia suljettuja tapahtumia eivätkä ulkotilaisuuksia.

Julkiset valtiolliset tapahtumat sekä uskonnolliset tilaisuudet eivät kuulu rajoitusten piiriin.

Esimerkiksi kirkoissa joulun alla järjestettävät kauneimmat joululaulut tulkitaan kuitenkin rajoituksissa tarkoitetuiksi yleisötilaisuuksiksi. Sama pätee myös koulujen joulujuhliin, jos niihin kutsutaan paikan päälle vanhempia tai muita vieraita.

Työyhteisöjen pikkujouluissa koronapassia ei vaadita, mutta jos tilaisuus järjestetään ravintolassa, ravintolan on vaadittava koronapassia samaan tapaan kuin muiltakin ravintolan asiakkailta. Työnantajalla sen sijaan ei nykyisen lain mukaan ole oikeutta vaatia työntekijöiltä koronapassia.

Ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa rajoitukset eivät ole voimassa. Tartuntatautilain mukaan tilaisuuksien järjestämisessä pitää kuitenkin aina huolehtia siitä, että osallistujilla on mahdollisuus huolehtia käsihygieniasta ja niissä on riittävän väljää, jotta virusten leviämisen voidaan estää.

Julkisissa sisätiloissa AVI suosittelee maskien käyttöä. Ravintoloita koskevia rajoituksia on ollut voimassa jo aiemmin.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.