Rääkkylän kunta haluaa pienentää Siun soten maksuosuuttaan – "Todelliset kustannukset ovat alemmat"

Rääkkylän kunnan sote-palvelujen maksuosuus Siun sotelle on tähän saakka määräytynyt Terveystalon kanssa tehdyn ulkoistamissopimuksen mukaisesti. Kunnanhallituksen mukaan kustannukset ovat 1,5 miljoonaa euroa alemmat kuin maksuosuus.

Rääkkylän kunta ehdottaa Siun soten omistajakunnille muutoksia maksuosuuksiin. Esittelijänä toimii kunnanjohtaja Yrjö Eronen. Kuva: Tapio Laakkonen / Yle

Rääkkylän kunta esittää muutosta Siun soten omistajakuntien maksuosuuksiin. Kunta esittää perussopimuksen muutosta siten, että siinä määritettäisiin Rääkkylän vuoden 2022 maksuosuus palvelujen todellisen käytön mukaan.

Rääkkylän kunnan sote-palvelujen maksuosuus Siun sotelle on määräytynyt Terveystalon kanssa tehdyn ulkoistamissopimuksen kiinteän korvauksen mukaisesti.

Rääkkylän kunnanhallituksen arvion mukaan todelliset kustannukset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa alemmat kuin ostopalvelusopimuksen perusteella määritetty maksuosuus. Ostopalvelujen laskutushintaa käytetään laskentaperusteena Rääkkylän kunnan vuoden 2022 maksuosuudelle. Se korottaisi Rääkkylän maksuosuutta noin 650 000 eurolla.

Kunnahallituksen mukaan hyvinvointialueelle siirryttäessä maksuosuuden korotus vaikuttaisi kielteisesti myös Rääkkylän valtionosuuksiin.

Siun soten yhtymähallitus on kokouksessaan todennut Rääkkylän kunnan esitykseen, että kuntayhtymällä ei ole toimivaltaa muuttaa jäsenkuntien maksuosuuksien perusteita tai poiketa niiden laskentaperusteista. Maksuosuudet määräytyvät perussopimuksen mukaan, josta päättävät jäsenkunnat.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.