Lähes 30 siirtolaista hukkui Englannin kanaalissa – Kumiveneen kerrotaan törmänneen konttialukseen

Siirtolaisia kuljettanut kumivene kaatui matkalla Ranskasta Britanniaan. Viranomaisten mukaan kyseessä on pahin merialueella sattunut yksittäinen siirtolaisia koskeva onnettomuus.

Britanniaan yritetään kanaalin yli kumiveneillä. Rajavartiosto saattoi maihin ryhmän Doverin edustalla Kentissä heinäkuussa 2021. Britannia ja Ranska ovat neuvotelleet siirtolaisten aseman järjestämisestä maiden välisellä merialueella. Kuva: EPA/Vickie Flores

Lähes 30 ihmistä on hukkunut, kun ryhmän kumivene kaatui Ranskan ja Britannian välisessä kanaalissa. Keskiviikkona kerrottiin ainakin 31 ihmisen hukkuneen, mutta Ranska rannikkovartiosto kertoi torstaina 27 ihmisen hukkuneen ja neljän olevan kateissa.

Esimerkiksi Le Monde kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) torstaina 27 hukkuneen, kun se raportoi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin keskustelleen aiheesta.

Viranomaisten mukaan kyseessä on pahin merialueella sattunut yksittäinen siirtolaisia koskeva onnettomuus. Pohjoisranskalaisen La Voix Du Nord (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan siirtolaisten vene törmäsi kanaalissa konttialukseen.

Paikallisten kalastajien mukaan Britanniaa lähti ylitystä yrittäviä sään kylmyydestä huolimatta merenkäynnin tyynnyttyä.

Kalastusalukset lähettivät hätäkutsun havaittuaan kaatuneen kumiveneen ja mereen joutuneita, elottomia ihmisiä.

Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Teteghemin kaupungin pormestari Franck Dhersin sanoi ensin, että kuolleita on ainakin 27. Myöhemmin luku vaihteli jopa 31:een.

BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Ranskan poliisi on pidättänyt neljä ihmistä, joiden uskotaan olleen mukana ihmisten salakuljetuksessa. Yhteensä tämän vuoden aikana Ranskassa on pidätetty yli 1 500 ihmissalakuljettajaa, Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin kertoi keskiviikkoiltana.

Darmaninin mukaan 7 800 ihmishenkeä on saatu pelastettua tänä vuonna.

– Pelkästään tänään Ranskan pohjoisrannikolla on työskennellyt 780 poliisia ja santarmia. 255 siirtolaista pääsi Isoon-Britanniaan, mutta estimme 671 ihmisen kanaalin ylityksen yhden päivän aikana, Darmanin sanoi.

Kanaalin kova merenkäynti vaatii kuolonuhreja

Siirtolaisten heiveröiset kumiveneet eivät ole merikelpoisia kovassa aallokossa vilkkaalla laivareitillä ja hyytävässä säässä.

Rannikkovartioston mukaan merestä on nostettu parikymmentä ihmistä. Vain kaksi heistä oli tajuissaan.

Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin on lähtenyt rannikolle.

– Tragedia on herättänyt voimakkaita tunteita. Syynä on lukuisia ihmishenkiä vaatinut aluksen kaatuminen, tvittasi sisäministeri Darmanin.

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo pitää hätäkokouksen keskiviikko-illan aikana.

Uppoamispaikalla on edelleen helikoptereita ja pelastusaluksia etsimässä ihmisiä merestä. Kanaali on kapeimmillaan noin 32 kilometrin levyinen.

Ranska ja Britannia aikovat kiristää toimiaan kanaalilla

Ranska ja Britannia aikovat kiristää siirtolaisten ylitysyritysten vastaisia toimia Englannin kanaalilla. Macron ja Johnson keskustelivat aiheesta puhelimitse.

Presidentit sopivat "tekevänsä kaikkensa, jotta kanaalin ylityksistä ja ihmishenkien vaarantamisesta vastuussa olevat jengit saadaan pysäytettyä".

Macron julisti, että kanaalista ei pitäisi tulla hautausmaata. Ranskalaisen siirtolaisjärjestön mukaan riskinä on, että Englannin kanaalissa nähtäisiin tulevaisuudessa yhtä laajalti siirtolaiskuolemia kuin Välimerellä, jota ylittävien siirtolaisten kuolinluvut ovat tällä hetkellä Englannin kanaalia paljon korkeammat.

Päivitetty 25.11. kello 6.43: lukua kuolleista siirtolaisista tarkennettu.