Lastentautiopin professori: USA:n näyttö lasten rokottamisesta toimii hyvänä pohjana alle 12-vuotiaiden rokotuksista päätettäessä

Rokotuspäätöksiä tehtäneen sekä kolmansista tehosteista että lasten rokotuksista ensi viikolla. Peruspalveluministeri Krista Kiuru muistutti, että koko valtakunnassa on jäljellä seitsemän tehohoitopaikkaa.

OYSin lastenlääkäri Terhi Tapiainen A-studiossa.
”Onneksi olemme ehtineet saamaan alle 12-vuotiaiden rokotusten turvallisuudesta näyttöä USA:sta ennen kansallista päätöstä”, arvioi KRARiin kuuluva lastentautiopin professori Terhi Tapiainen keskiviikkona A-studiossa.
Tekijät

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR ottaa ensi keskiviikkona kantaa 5-11–vuotiaiden rokottamiseen Suomessa.

KRAR:iin kuuluva, A-studiossa vieraillut lastentautiopin professori Terhi Tapiainen sanoo, että päätöstä tehtäessä on ihanteellista, että meillä on jo näyttöä rokotusten turvallisuudesta Yhdysvaltain kokemuksen perusteella.

USA:ssa lasten rokotukset aloitettiin muutama viikko sitten, rokotettuja on muutamia miljoonia.

– Kriittistä on, kun pohditaan alle 12–vuotiaiden rokotuksia, että vaatimus rokoteturvallisuudesta on erittäin vahva ja sen takia olen tyytyväinen, että KRAR:in kokous on ensi viikolla, emmekä ole joutuneet tekemään päätöstä ennen tätä.

Euroopan lääkevirasto tekee päätöksensä lasten rokottamisesta huomenna torstaina.

Tapiainen muistuttaa, että edelleen vakavat lasten koronainfektiot ovat yksittäisiä, mutta sanoo että tänä syksynä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa sairaaloissa on törmätty vakaviin lasten sairastumisiin.

– Yllättävää on se, miten nopeasti leviäminen alkoi, OYSin alueella ei ollut ennen tätä syksyä yhtäkään vakavaa lapsen koronainfektiota.

OYSin lasten infektiotaudeista ja päivystyspoliklinikasta vastaavan lääkärin mukaan nyt OYSissä on potilaina ollut raskaana olevia äitejä, vauvoja ja pikkulapsia, joilla on esiintynyt vakavia infektioita.

Suomessa on ollut sairaalahoidossa pandemian aikana noin 130 lasta tai nuorta, mikä on 0,3 prosenttia positiivisiksi testatuista. Tehoitoa on tarvinnut kuusi lasta.

Kiuru: Tartuntojen määrää saatava vähennettyä nopeasti

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) varoittaa, että ellei koronatilannetta saada nopeasti haltuun on mahdollista, että edessä ovat poikkeusolot. Ministeri huomautti, että koko valtakunnassa on jäljellä ainoastaan seitsemän tehohoitopaikkaa, jonka jälkeen joudutaan poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi torstaisessa koronainfossa Kiurun viitanneen lukuun, joka ilmenee päivittäisissä tehohoitoraporteissa, joissa ilmoitetaan paljonko paikkoja on välittömästi käytettävissä eristystä vaativien covid19-potilaiden tehohoitoon.

– Se on luku, jota seurataan ajatellen sairaaloiden välisiä siirtoja, tilanne on erittäin huono HUSissa ja TYKSissä. Suomessa kriittinen covid-potilaiden tehohoitopaikkojen raja on 50–60 kohdalla, jonka jälkeen alkaa todella dramaattinen toimintojen uudelleen järjestely sairaanhoitopiireissämme, toivomme ettemme siihen tilanteeseen joudu, Voipio-Pulkki sanoi.

Yle selvitti tehohoitopaikkojen määrän keväällä 2020. Tuolloin Suomessa oli noin 400 tehohoitopaikkaa. Normaalisti tehohoitopaikkoja on noin 300, eli paikkojen määrä oli koronapandemian alkuviikkoina noussut kolmanneksella. Keskiviikkona Suomessa oli tehohoidossa 42 koronaviruksen vuoksi.

Kuopion yliopistollisen sairaalan Kansallisen tehohoidon koordinoivan toimiston viimeisimmän raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaikilla niillä teho-osastoilla, joilla koronapotilaita tarpeen vaatiessa hoidetaan, oli 15.9.2021 yhteenlaskettu paikkamäärä 250 tehohoitopaikkaa. Näillä potilaspaikoilla oli hoidossa 30 koronapotilasta ja 143 muuta tehohoitopotilasta, yhteensä 173 potilasta.

Syyskuun puolivälin jälkeen ei ole julkaistu tehohoidon tilannekuvaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi tv-uutisten haastattelussa, että virus löytää tällä hetkellä kaikki mahdolliset keinot tartuttaa ihmisiä, mutta muistutti rokotteiden olevan edelleen paras tapa suojautua taudilta.

Puumalaisen mukaan kolmannet tehosteannokset on saatava käyttöön nopeasti ja tehokkaasti, mikäli halutaan talven tautitilannetta helpottaa, mutta niistäkin huiolimatta tarvitaan lisäkeinoja ihmisten välisten kontaktien vähentämiseksi.

Keskiviikkona uusia koronatartuntoja rekisteröitiin Suomessa 1007, osastohoidossa oli 264 ja tehohoidossa 42 potilasta.

Euroopan unionin tautien ehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi, että tautitaakka sen alueella kasvaa, ellei lisää rajoitustoimia tehdä yhdessä rokotekattavuuden nousun kanssa. ECDC suosittaa vahvistusrokotetta yli 18-vuotiaille hiipuvan rokotustehon vuoksi kuusi kuukautta toisen rokotteen jälkeen, siten että kiireellisyysjärjestyksessä rokotetaan ensinnä yli 40-vuotiaat.

Juttua päivitetty 25.11. klo 12.15 Voipio-Pulkin kommenteilla, jonka mukaan Suomessa kriittinen covid-potilaiden tehohoitopaikkojen raja on tällä hetkellä 50–60 kohdalla.

Juttua päivitetty 25.11. kello 3.34: Lisätty tiedot viimeisimmästä tehohoidon koordinoivan toimiston raportista.

Juttua päivitetty 25.11. kello 0.58: Lisätty tieto tehohoitopaikkojen määrästä.

Aiheesta aiemmin: