Kouvolan teatteri juhlii pyöreitä vuosiaan: museon kanssa syntyi näyttely, jossa pääsee teatteriesityksen kulissien taakse

Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa keskiviikkona avattu näyttely nostaa esiin niitä ammattilaisia, jotka eivät näy teatterin lavalla. Moniin näyttelyesineisiin saa koskea ja näyttelyn tekstit on kirjoitettu seinille näytelmämuotoon.

Esillä näyttelyssä on muun muassa käytettyjä hattuja ja peruukkeja. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kouvolan teatteri juhlii kuusikymmentävuotista taivaltaan tällä viikolla.

Osa juhlaohjelmistoa on Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa keskiviikkona avautunut Koko Kouvolan teatteri -niminen näyttely. Näyttely kertoo teatterityön monista eri ammattilaisista ja tutustuttaa kävijät näytelmäesityksen tekemiseen. Se on tehty yhteistyössä Kouvolan teatterin kanssa.

– Tätä näyttelyä on työstetty kolmen vuoden ajan, kertoo museonjohtaja Anu Kasnio.

Kaikki näyttelyn tekstit on kirjoitettu seinille näytelmämuotoon. Moniin näyttelyesineisiin saa myös koskea. Näyttelystä löytyy esimerkiksi alkeellinen tuulikone, jolla tehtiin tuulen ääntä kammesta kääntämällä 1960-luvulla.

– Tuulikone on teatterin varastoista, niin kuin kaikki näyttelyn esineet, kertoo museoamanuenssi Minna Isopahkala.

Kirsi Lönnblad on Poikilossa tutustumassa uuteen juhlanäyttelyyn teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemen, Poikilon museojohtaja Anu Kasnion ja museoamanuenssi Minna Isopahkalan kanssa.

Korona siirsi juhlat

Kouvolan teatterin teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi on iloinen siitä, että 60 vuotta sitten Kouvola sai oman ammattiteatterin.

– Sydämessä läikähtää, kun miettii henkilöitä, jotka aikoinaan alkoivat ajaa Kouvolaan ammattiteatteria. Tarvitaan aina joku, joka näkee, että tämä kaupunki tarvitsee tätä, sanoo Luhtaniemi.

Näyttelyssä on esillä paljon värikästä ja mielenkiintoista rekvisiittaa, kuten teatterissa käytettyjä pukuja. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kouvolan teatteri täytti 60 vuotta jo viime vuonna, mutta koronatilanteen vuoksi juhlat siirtyivät tälle vuodelle.

Koko Kouvolan teatteri -näyttely on nähtävillä kahden vuoden ajan.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Korjattu 25.11.2021 kello 12:35. Koneella ei tehty tuulta, vaan tuulen ääntä.