STM:n Varhila tulevista uusista koronarajoituksista: "Niitä pitää kohdentaa heihin, jotka tuovat tautitaakkaa"

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekevät ehdotuksia uusista koronarajoitustoimista sote-ministeriryhmälle tänään torstaina.

STM:n Varhila uusista koronarajoituksista: Koronapassin käytön laajentamista pohditaan
STM:n Varhila uusista koronarajoituksista: Koronapassin käytön laajentamista pohditaan

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila myönsi Ylen aamun ja Ykkösaamun haastatteluissa torstaina, että Suomen koronarajoitustoimiin on nyt tulossa käänne, jossa uusia rajoituksia kohdistetaan rokottamattomiin ihmisiin.

– Rajoituksia pitää kohdentaa heihin, jotka tuovat meille tautitaakkaa. Tämäntyyppistä ajattelulogiikkaa olemme viemässä sote-ministeriryhmälle, Varhila sanoi.

STM sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekevät ehdotuksia uusista koronarajoitustoimista sote-ministeriryhmälle tänään torstaina. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi keskiviikkona, että uusia rajoitustoimia asetetaan heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Varhilan mukaan avainasemassa on nyt muun muassa koronapassin käytön pohtiminen.

– Pitäisikö koronapassia käyttää koko aukioloaikana, voidaanko passia ryhtyä käyttämään itsenäisenä rajoitteena eli toiminnan harjoittaja voisi ottaa tarpeen mukaan koronapassin terveysturvallisuustoimenpiteenä käyttöön, vaikka toimialaa ei olisi muutoin rajoitettu, Varhila listasi mahdollisia toimia.

Varhila kertoi, että koronapassin käyttöä myös työelämässä selvitetään, mutta lainsäädännön valmistuminen menee ensi vuoden puolelle.

"Yritämme kohdentaa rajoituksia oikein"

Varhilan mukaan katseet kääntyvät nyt myös THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukon (siirryt toiseen palveluun) kohtalaisen riskin tilaisuuksien rajoituksiin. Ministeriö kävi tilaisuuksia läpi THL:n kanssa jo keskiviikkona.

– Siellä on esimerkiksi liikuntapaikat ja ulkoilmatilaisuudet silloin, jos tapahtumassa on käytössä seisomakatsomoita. Yritämme kohdentaa rajoituksia oikein eli näistä tilaisuuksista olisivat poissa ne, joilla rokotussuojaa tai sairastettua tautia ei ole, Varhila sanoi.

Keskusteluissa on myös ravintoloiden aukiolojen tiukentaminen tuntuvasti. Varhila kertoo, että monelta sairaanhoitopiiriltä on tullut suoraan pyyntöjä, että ravintolarajoituksia pitää olennaisesti tiukentaa.

Varhilan mukaan yksinkertaisinta olisi, että rajoitukset koskisivat kaikkia ravintoloita, mutta päätös riippuu hallituksen tahtotilasta.

– Mutta näistäkin rajoituksista pääsee koronapassilla eroon, Varhila muistutti.

Lue myös: